Две трети от взелите българско гражданство се заселват в България

Около 2/3 от получилите българско гражданство се заселват в България, съобщи пред журналисти във вторник министърът без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, Божидар Димитров.

"Абсолютизирането на факта, че част от българите в момента, в който вземат гражданство, заминават за чужбина, не бива да скрива факта, че преобладаващата част - около две трети, според нашите наблюдения, идват и се заселват в България", разясни Димитров пред БНР.

Той съобщи още, че 88 хиляди чужденци живеят в България, без да имат българско гражданство.

"България се оказа привлекателно място за хора без гражданство", каза министърът.

По негови данни през 2005 година 918 души без българско гражданство от Македония са пребивавали в страната, но вече са достигнали 4375.

Гражданите на Русия от 18 хиляди са се увеличили през миналата до 22 хиляди души.

Неотдавна министърът без портфейл съобщи, че от началото на 2010 година близо 9800 души са получили българско гражданство.

Министърът сподели в отговор на въпрос и плановете си за почивка.

"Аз съм от Созопол, имам къде да си прекарам отпуската. Имам къща, имам лодка, не яхта - лодка. Точно тогава пък идват тук, в България, през този месец и българите от чужбина, ръководителите на многобройни организации - църкви, манастири и т.н., затова, ако мога, септември ще почивам", обясни Димитров.

Споделяне

Още от България