Две земетресения в района на Доспат, три пострадали къщи в с. Осина

Две земетресения са регистрирани в района на Доспат, съобщиха в сряда от Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.

Първото земетресение е било регистрирано в 9.48 часа в района на Доспат и е било с магнитуд около 4 по скалата на Рихтер.

Вторият земен трус е регистриран в същия район в 11.43 часа със сила 3,7 по Рихтер.

Според сеизмолозите и двете земетресения са били слабо усетени в района на Доспат и са били на дълбочина десет километра.

В исторически план катастрофално земетресение в района на Доспат не е описано, коментираха сеизмолозите от БАН.

БТА съобщи за пострадали къщи в сатовчанското село Осина, което се оказа в епицентъра на трусовете. Там е наложително три семейства да бъдат евакуирани, но те категорично отказват.

Домовете им са опасни за обитаване, заяви общинският кмет Арбен Мименов. Къщите на трите фамилии пострадаха тежко при активирало се свлачище в началото на тази година.

Компрометирани от земните маси са домовете на още пет семейства, но там ситуацията не е толкова рискована.

От люлеенето на земята обаче са се увеличили пукнатините по трите сгради, паднали са и мазилки от таваните, каза кметът на село Осина Славчо Хаджиев. "След труса в едната къща прозорците са изкривени и не се затварят, коридорът е крив, има опасни цепнатини", уточни общинският управник Мименов.

До момента той е издал две заповеди за евакуация на трите застрашени фамилии, но те отказали да напуснат и подписали декларация. Днес кметът издаде нова заповед, но хората пак не искат да напуснат домовете си и да отидат в училището, където могат временно да ги настанят.

"Може да поискам съдействие от полицията", уточни Мименов. От полицията обясниха, че няма как да се намесят в този случай. "Не може да окажем помощ на някой, който не иска помощ. Става въпрос за частна собственост, не можем да изведем насила хората от къщите им", уточниха полицаи, цитирани от БТА.

Няма пострадали и щети по други постройки при двете земетресения.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?