Две земетресения в Тайван

Две земетресения в рамките на шест минути разтърсиха Тайван.  Първият трус е бил с  магнитуд 6,4, а вторият – 4.8, съобщи китайската агенция Синхуа. 11 души са ранени, блокиран е железопътния транспорт, има материални щети и пожари в южната част на острова, съобщава Ройтерс.

Трусът е регистриран в 00.18 ч. с епицентър на дълбочина 35 км, съобщи Американският геофизичен институт.

Според директора на сеизмологичния център на националната метеорологична служба, тайванското земетресение не е свързано с това в Чили. Последвали и няколко по-слаби вторични труса.

Земетресенията са често явление на острова, разположен в сеизмично активна зона на Тихоокеанския басейн. Едно от най-тежките бе през септември 1999 г. с магнитуд 7,6. То уби над 2400 души и разруши или повреди 50 000 сгради.

Междувременно ново земетресение с магнитуд 6,1 по Рихтер бе регистрирано до крайбрежието на Чили. Епицентърът е бил на 39 км югозападно от град Валпараисо на дълбочина от 27 км. Преди седмица разрушително земетресение с магнитуд 8,8 по скалата на Рихтер разлюля Чили. Властите съобщиха, че броят на загиналите при земетресението и последвалите го вълни цунами в Чили е достигнал 802 души.

Споделяне

Още от Свят