Две жалби стопират концесията на Летище София

Две жалби стопират концесията на Летище София

Две жалби са постъпили срещу избора на консорциума "Соф кънект" за концесионер на Летище София. В петък в Комисията за защита на конкуренцията класирането е атакувано от “Маг Оувърсийз Инвестмънт“ ЛТД и Консорциум “Еърпортс де пари“ ЕС.ЕЙ.

Обжалването е очаквано, тъй като предложението на "Соф кънект" не беше най-изгодното по някои от основните параметри.

Френско-германският консорциум "Соф Кънект" спечели надпреварата с  оценка от 86.12 точки, като за техническото си предложение е получил максималните 100 точки. Публично отворената оферта на "Соф Кънект" не издаваше с нищо, че именно то ще е предпочетеният кандидат. Консорциумът предложи годишно концесионно възнаграждение от 24.54 млн. евро (трето по размер) или 32% от размера на общите приходи от всички дейности за текущата година (второ по размер) и обещаха най-малко инвестиции от всички кандидати - 608 млн. евро.

Според транспортния министър Росен Желязков офертите и на петимата кандидати са били много силни, като трима от тях получиха максималните 100 точки за техническото си предложение.

На второ място бе класиран френско-турският консорциум между "Еърпортс Де Пари" и "ТАВ Хавалиманларъ Холдинг" с 80.31 точки. Те не са получили максималните 100 точки за техническата оферта. Консорциумът обаче даде най-високото концесионно възнаграждения от 32.8 млн. евро годишно или 42.8% от бъдещите приходи. След публичното обявяване на офертите обединението бе сочено като фаворит за спечелването на концесията.

Третата позиция бе отредена за "Фрапорт България" с 80.19 точки. Дружеството е на "Фрапорт Малта Инвестмънтс Лимитед", която играе с "Фрапорт АГ Франкфурт Еърпорт Сървисис Уърлдуайд", притежаваща 60% от концесионера на летищата във Варна и Бургас. Тяхното предложение е получило максималните 100 точки за техническата част. "Фрапорт България" обеща 21 млн. евро годишно концесионно възнаграждение, едно от най-малките, или 27.39% от размера на общите приходи от всички дейности за текущата година.

На четвърто място е британско-китайският консорциум "Витоша" с 78.42 точки. Водещ партньор в обединението е "Манчестър Еърпорт Груп" и британското подразделение на китайската "Бейджин Кънстракшън Ейнджиниринг Груп" (BCEG). Тяхната техническа оферта също е получила максималните 100 точки. Те предложиха най-малкото концесионно възнаграждение от 19.94 млн. евро, но пък обещаха най-много инвестиции – над 1 млрд. евро и нов национален стадион от класата на този на "Манчестър Юнайтед".

Единствен британско-китайският консорциум се показа публично на българите и спечели симпатии с откритостта си, докато всички останали кандидати предпочетоха анонимността.

Последното място бе за консорциум "ССБ София Еърпорт" с 66.15 точки. В обединението  участва операторът на летището в датската столица "Копенхаген Еърпорс", а водещ партньор е швейцарското дружество "ССБ Зауервайн & Шефер Бау АГ". Те дадоха второто по-големина най-голямо концесионно годишно възнаграждение от 26.5 млн. евро или 30.97% от размера на общите приходи от всички дейности за текущата година, но при отварянето на офертите им не бяха съобщение инвестициите им, които се оказа, че са почти 700 млн. евро.

При оценяването на офертите комисията е взела предвид изпълнимостта, достоверността и устойчивостта на предлагания модел за развитие, обясни при обявяването на класирането Желязков. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?