Две жени от Търговище дали 22 800 лева и злато на телефонни измамници

Две жени от Търговище дали 22 800 лева и злато на телефонни измамници

При телефонни измами две жени от Търговище са дали общо 22 800 лева и златни накити. Въвеждането в заблуждение е станало под предлог "оказване на съдействие на полицията", съобщиха от Областната дирекция на МВР в неделя.

Измамите са извършени на 12 май след обяд. Потърпевши са две възрастни жени - на 77 и на 75-годишна възраст. Те са били въведени в заблуждение от неизвестен извършител по идентичен начин - чрез обаждане на стационарния им телефон от човек, представящ се за полицейски служител. Той им обяснил, че е необходимо да окажат съдействие на органите на МВР, които провеждат операция по задържане на извършители на телефонни измами.

Едната жена е предала 20 000 лв, а другата - 2 800 лв. и около 200 грама златни накити.

Случаите се разследват в досъдебни производства по чл. 209 от Наказателния кодекс.

От ОД МВР-Търговище напомнят на гражданите да не предоставят под никакъв предлог парични суми и ценности на непознати, представящи се за полицейски служители. Няма практика полицията да иска съдействие от гражданите по такъв начин. Получат ли телефонно обаждане с подобно искане, е необходимо своевременно да сигнализират на тел. 112, на полицейския си инспектор или в най-близкото поделение на МВР.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?