Две жени се целунаха пред руски депутат хомофоб

Снимка: Архив

Руски интернет потребители коментират оживено снимката на две руски правозащитнички, които се целуват пред Виталий Милонов, депутат от Санкт Петербург и автор на предизвикалия противоречие закон, забраняващ "хомосексуалната пропаганда", предаде Франс прес.

Двете жени пътували със самолет от северозападния град за столицата Москва, когато забелязали Милонов. Тогава те решили да се увековечат в снимка, докато се целуват, с на заден план депутата, известен с хомофобските си позиции.

"Селфито", направено със смартфон, след това беше публикувано на страница в социалната мрежа Вконтакте от една от двете жени, защитничка на правата на лесбийките. Оттам снимката обиколи руската мрежа.

"Самият Милонов нищо не ни каза", разказва младата жена, която е известна като "Ксения Инфинити" в мрежата. "Много сме щастливи. Той може би не е. Пука ни!"

Депутатът осъди "фотосесията, базирана на глупост". "Това показва, че всички от обществото (на хората с нетрадиционна сексуална ориентация) са умствено изостанали. Предозирали са с
така наречените европейски ценности", каза Милонов пред АФП.

Депутатът от Санкт Петербург прави съкрушителни изявления срещу хомосексуализма и призовава за "нравствена полиция", отбелязва агенцията. Той внесе забраняващ всякаква хомосексуална пропаганда пред непълнолетни законопроект, който предизвика множество критики на Запад.

Демонстрациите на хомосексуалисти се забраняват редовно в Русия, където до 1993 г. хомосексуалността се смяташе за престъпление, а до 1999 г. - за психично заболяване. Хомофобията в Русия често се изразява открито.

Хомосексуалистите са подложени на все по-голямо насилие, често толерирано или дори насърчавано от властите, заяви през декември правозащитната организация "Хюман райтс уоч".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?