Две жертви и ранени при мощен взрив в блок във Варна (галерия)

11 души, сред които и деца, са в болница с обгазяване

Двама души са загинали при мощен взрив в блок 302 във Варна в нощта срещу понеделник. Окръжната прокуратура във Варна образува дело за палеж с две жертви и нанесени значителни материални щети, но причината за взрива на този етап не е известна.

Инцидентът е станал в 4 часа сутринта. Свидетели твърдят, че взривовете са били два и са избухнали през две минути.

Самоличността на загиналите се установява чрез ДНК-експертиза. От вход 3 на блока са изведени 18 души, които са били обгазени. От тях три деца и четирима възрастни са настанени в болница, но без опасност за живота.

Напълно са унищожени два апартамента. Големи щети има и по още едно жилище. Предстои да бъде направено обследване на жилищния блок.

Бивш полицай е заподозрян

Апартаментът, в който е станал взривът, е бил обитаван от 66-годишният Веселин Димитров. Той е бил забелязан от съседи да изнася багажа си късно вечерта в неделя. Апартаментът не е бил негов. Той е бил на жената, с която доскоро живеел на семейни начала. Преди седмица му е била наложена ограничителна заповед заради сигнал за домашно насилие. Жената се намира в кризисен център.

Веселин Димитров е бил военен, след това е работил в полицията, откъдето е бил дисциплинарно уволнен през 1995 г. за корупция.

Той е обявен за общодържавно издирване, но има съмнения, че може да е станал жертва на взрива, за който е подозиран, че е причинил.

Останките от едната жертва са намерени в апартамента, където е избухнал взрива. Властите подозират, че другата жертва е 53-годишната Марияна, която е живеела в съседния апартамент, съобщава БНР. От взривната вълна се е срутила вътрешната стена на жилището ѝ, която е паднала върху нея.

Предстои идентификация на тялото на загиналите, казва окръжният прокурор Красимир Конов.

Кметът Иван Портних съобщава, че евакуираните семейства веднага ще бъдат настанени в други жилища. Те ще трябва да живеят на друго място, докато се провери конструкцията на сградата.

Случайно интервю

Преди няколко дни журналистката Пламена Николова от сайта "Варна 24“ е разговаряла със заподозрения Веселин Димитров. Той ѝ споделил, че е отчаян заради жената, с която е живял 24 години. Димитрова е разказал, че се е грижил за нея и сина ѝ, изучил е детето, вложил е много емоции и средства в тази връзка.

Жената обаче е пуснала жалба срещу него за домашно насилие и бившият полицай е трябвало да го напусне жилището.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?