Две жертви на атентат срещу немското посолство в Афганистан

Двама души, сред които дете, загинаха при атентат, извършен от терорист самоубиец пред германското посолство в Афганистан, предаде ББС. Петима войници от базата на САЩ, разположена срещу сградата на дипломатическото представителство, са били ранени. На по-ранен етап се твърдеше, че и сред тях има две жертви.

Нападението е дело на смъртник, който взривил автомобила си бомба, блъскайки се в бетонната сграда пред германското посолство. Осколките са наранили американците от базата, в която се провеждат обучения на афганистански военни и полицаи.

Отговорността за нападението, както се очакваше, бе поета от представители на движението на талибаните.

Дипломатическата сграда е повредена, с избити стъкла са някои от близките домове, изгорели са намиращите се наоколо автомобили и бензиновоз.

Посолството на Германия се намира в силно охранявания район Вазир Акбар-хан в центъра на Кабул. Наоколо са разположени и други дипломатически мисии и офиси на международни организации.

Независимо от усилената охрана и преди в този район са извършвани нападения.

През ноември миналата година в резултат на взрив пред американското посолство загинаха четирима афганистанци.

Все пак през 2008 г. взривовете и нападенията в Кабул значително намаляха в сравнение с 2007 г. благодарение на засилените полицейски постове, отбелязва ББС.

Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама заяви, че след поемането на поста в Белия дом на 20 януари ще превърне Афганистан в основен приоритет на външната си политика. Очаква се той да увеличи двойно американските сили в страната. В момента там са разположени 30 хил. военослужещи на САЩ.

Споделяне

Още от Свят