Две жертви на злополука в "Биовет", Пещера

Две жертви на злополука в "Биовет", Пещера

Двама работници, на 30 и на 40 години, са починали след задушаване с отровен газ в завода "Биовет" в  Пещера по време на ремонт на изливен резервоар, съобщиха от МВР.

В съоръжението първо влязъл един работник, но му прилошало. На помощ му се притекъл негов колега, но и той загубил съзнание. Минути по-късно мъжете починали.

Причината най-вероятно е проникнал отровен газ от инсталацията в производственото помещение, съобщи говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов.
 
Сигналът за инцидента е получен в дежурната част на районното управление на Пещера и на пожарната в Пещера около 14 часа.

Към момента няма опасност за живота и здравето на хората, работещи в завода, и за населението в Пещера.

По първоначални данни става въпрос за трудова злополука, за нещастие с фатален край за двама млади хора, заявиха от полицията в Пазарджик.
 
Екипи на полицията, следствието, противопожарната служба и експерти по охрана на труда извършват оглед.  
 
Още няма яснота как и откъде отровен газ е проникнал в производственото помещение, обясни  Мирослав Стоянов.

Според  директора на инспекцията по охрана на труда Васил Мезов е важно да се разбере какво е съхранявал резервоарът, преди да се изпразни.

Екипи на пожарната и полицията в Пещера правят оглед на мястото на инцидента под ръководството на следовател от Окръжен следствен отдел.

Там са областният управител на Пазарджик и директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Пред промишлената сграда на "Биовет" са се струпали много хора.

Компанията е водещ европейски производител на фуражни добавки, премикси, активни субстанции и готови лекарствени средства за лечение, профилактика и подобряване здравето и продуктивността на животните. Фирмата разработва междинни продукти и активни субстанции за фармацевтичната промишленост.

Мажоритарни собственици на "Биовет" са братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Фирмата започва производствената си дейност през 1954 г. с хлортетрациклин. Днес портфолиото ѝ включва над 80 продукта, които се продават в повече от 80 страни в света.

От основаването си до днес фирмата е разширил производствения си капацитет значително и днес разполага с четири производствени бази. Освен завода в Пещера има площадки в Ботевград и Разград, както и производствени мощности в Щип, Македония.

Споделяне

Още от България