Две жертви при катастрофа с военен хеликоптер

Ми-17 се разби край Пловдив, първоначалната версия е авария

Две жертви при катастрофа с военен хеликоптер

Двама души загинаха, а един e тежко ранен при катастрофа на военен хеликоптер в района на летище Пловдив и авиобаза Крумово в понеделник вечерта.

Около 20.30 часа при планов полет по неизяснени засега причини вертолет Ми-17 е паднал от около 50 м височина. Екипажът на борда е от трима военнослужещи, съобщиха от Министерството на отбраната.

Командирът на екипажа и помощник-пилотът са загинали. Третият член на екипажа – бордният инженер, е откаран незабавно в болница.

Той е в тежко състояние, контактен е, но няма опасност за живота му. Мъжът е вкаран в шокова зала в пловдивската болница "Свети Георги". Засега лекарите не дават повече подробности за състоянието му, съобщи Нова телевизия.

Шест линейки и шест пожарни коли са се отзовали на сигнала за падналия хеликоптер.

"Всичко е станало много бързо и пилотите не са имали възможност да подадат сигнал. Най-вероятно става въпрос на авария в машината, а не за грешка на пилотите", заяви пред Нова телевизия военният министър Красимир Каракачанов, който пътува към мястото на инцидента. 

По случая вече се води разследване.

Това е поредният инцидент във военната авиация през последните месеци. Миналата година военноморски хеликоптер ”Пантер” се разби в Черно море по време на учение и загина един човек.

Заради липсата на достатъчно изправна техника и средства за експлоатация българските военни пилоти летят опасно малко в сравнение с колегите си от другите страни-членки на НАТО, което е предпоставка за все повече инциденти.

Хеликоптерите Ми-17 се ползват и при гасенето на пожари. Последната катастрофа с Ми-17 стана през 2003 г. в Разлог при гасене на горски пожар.

Споделяне

Още по темата

Още от България