Двегодишни присъди за причиняването на най-големия световен индустриален инцидент

Индийски съд осъди осем души на по две години затвор заради изтичането на газ през 1984 година, при което загинаха хиляди, съобщиха световните агенции в понеделник.

Това са първите присъди след трагедията в азвода на американската химическа корпорация "Юниън Карбайд" в индийския град Бопал - най-големият индустриален инцидент. На 3 декември 1984 г. 40 тона метилизоцианат изтекоха от завода за пестициди на компанията.

Според индийското правителство 3 500 души са загинали в дните след инцидента и повече от 15 000 души през следващите години. Според правозащитните организации броят на жертвите е 25 000.

Бившият изпълнителен директор на корпорацията Уорън Андерсън и седем индийци - негови подчинени, бяха признати за виновни в престъпна небрежност. Максималната присъда по това обвинение е две години.

Съдебният състав в Бопал стигна до решението си, след като изслуша показанията на 178 свидетели и прегледа над 3 000 документи.

Андерсън живее в САЩ и досега индийските власти не успяват да издействат екстрадирането му. Седемте бивши служители на компанията, някои от които са на възраст над 70 години, бяха осъдени да платят и глоби от по 100 000 рупии, равняващи се на 2 215 американски долари. Присъдите могат да се обжалват.

Според правозащитници и неправителствени организации присъдите са неадекватни.

Преди 20 години "Юниън Карбайд" изплати като компенсация на индийското правителство 470 млн. долара.

Споделяне

Още от Свят