Двеста хиляди българи са платили през март старите си здравни вноски

С 200 000 души са намалели здравно неосигурените българи до средата на март 2010 г. в сравнение с месец по-рано. Това показват данните на Националната агенция за приходите (НАП), огласени във вторник.

Броят на българите, които са с прекъснати здравно-осигурителни права до 15 март, е 1.2 млн. души, докато през февруари те са били 1.4 милиона.

В същото време за първите два месеца на тази година НАП е събрала 221.5 млн. лв. от здравно-осигурителни вноски, което е с 42 млн. лв. повече от 2009 г.

Според НАП намалението на хората без здравни права се дължи най-вече на информационната кампания, която агенцията била стартирала през януари, но по-скоро е промяната в нормативните документи, които обявиха по-сериозни санкции за неплатени вноски.

От 2010 г. здравно-осигурителните права на гражданите се прекъсват, ако не са внесени повече от три вноски за период от 36 месеца назад, а не 12 месеца, както беше до 2009 г. Освен това повишаването на минималния осигурителен доход се отрази и върху размера на вноските за здравно осигуряване на лицата, които не са осигурени на друго основание (например, трайно безработните). От януари 2010 г. те внасят не по-малко от 16.80 лв. на месец за здраве, докато миналата година сумата е била 10.40 лв. на месец.

От април НАП започва да публикува ежемесечно информация за броя на здравно-осигурените и неосигурени лица.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?