Двете големи кюрдски партии в Ирак влязоха в открита война

Масуд Барзани

Двете големи кюрдски партии в Ирак влязоха в открита война след успеха на иракските сили срещу бойците им в северната провинция Киркук. Функционери на партията "Патриотичен съюз на Кюрдистан" (ПСК) обвиниха президента на иракския автономен район в "кражба".
Демократичната партия на Кюрдистан (ДПК) начело с Масуд Барзани - президента на Иракски Кюрдистан, и ПСК, създаден от починалия неотдавна Джалал Талабани, са в отколешна вражда. През 90-те дори са воювали помежду си.

Референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан от 25 септември отново разпали бойния им дух.

Допитването бе "наложено със сила", твърди Ала Талабани, депутатка от ПСК в багдадския парламент. Президентът Барзани отказа да се вслуша в мнението на част от кюрдите, предложили отлагане на референдума и преговори под егидата на ООН, както и в предложенията за посредничество от страна на иракския държавен глава, кюрда Фуад Масум.
"Докато ние бранехме кюрдския народ, Масуд Барзани крадеше петрол и се мъчеше да спечели повече влияние", обвинява го Лахур Шейх Зенги, координиращ антитерористичните усилия на кюрдите в провинция Сулеймания, крепост на ПСК.

"Занапред няма вече да жертваме синовете си заради трона на Масуд Барзани", добавя той в комюнике.

Поел ръководството на ДПК, основана от баща му, Масуд Барзани бе избран през 2009 г. за президент на автономния район. Четиригодишният му мандат бе удължен през 2013 г. с две години от парламента. Той остана на този пост, след като дейността на народното събрание бе замразена заради политически разногласия.

Срещнал решителна съпротива от опонентите си, той заяви, че не желае да се кандидатира за президент, но след референдума създаде Висш политически съвет на Кюрдистан и го оглави. Чрез този орган, предназначен "да урежда последиците от вота и отношенията с Багдад и съседните страни", Барзани се стреми да задържи властта си над автономния район, твърдят критиците му.

"Предателство"

Лидерите на ПСК имат усещането, че поради заболяването на своя противник Джалал Талабани, прекарал инсулт през 2012 г. и починал в края на септември, Масуд Барзани е взел всички решения самостоятелно.


Тъй че след отказа му да обсъжда резултата от референдума и да върне на Багдад инфраструктурните обекти, които кюрдските бойци отнеха от армията по време на светкавичната офанзива на групировката "Ислямска държава" през 2014 г. - по-специално в спорния регион Киркук, контролиран на теория от Багдад, - ПСК преговаря тайно с иракския премиер Хайдер Абади.

"Някои от водачите ни подпомогнаха новото разполагане на правителствени сили в Киркук", започнало през нощта срещу понеделник, заяви например за АФП високопоставен функционер на ПСК в Киркук.

"Те улесниха влизането им, без да има сблъсъци (. . .) Абади бе предупредил в навечерието на референдума, че ще заповяда влизане в Киркук (. . .), но някои кюрдски водачи пренебрегнаха тези призиви", добави той.

"При това ДПК и командването на пешмергите (кюрдски бойци, бел. АФП) не обърнаха внимание на бойците (от ПСК), разположени в Южен Киркук, и не ги снабдиха с необходимите оръжия", посочи същият функционер.

Както например заяви един от висшите командири на кюрдите по южния фронт, кюрдски бойци са се изтеглили от някои позиции, след като "бяха убити десетина пешмерги".

"От няколко дни повтаряхме, че не сме достатъчно добре въоръжени, но никой не ни чу", каза този командир.

А командването на пешмергите в Ербил обвини "някои функционери на ПСК" в "предателство и подпомагане на заговора".

"Медиите на Масуд Барзани ни обвиняват", отговаря Ала Талабани, но "никой не знае къде са парите от петролните кладенци, които партията на Барзани държи от юни 2014 г.".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят