Двете Кореи ще дефилират и ще се състезават заедно на Олимпиадата в Пьончан

Двете Кореи ще дефилират и ще се състезават заедно на Олимпиадата в  Пьончан

Северна и Южна Корея се договориха отборите им да дефилират под общ флаг на "обединена Корея" на откриването на Зимните олимпийски игри в Южна Корея през февруари. Тази договорка е била постигната в сряда на работната среща между представители на Пхенян и Сеул в граничния пункт Пьонмунджон.

Съвместното дефилиране на олимпийски стадион не се случва за първи път - това се е случвало на церемониите на летните олимпиади Сидни 2000 и Атина 2004 и на зимната 2006 г., отбелязва СиЕнЕн. Флагът изобразява син силует на Корейския полуостров върху бял фон. Такъв беше използван в Торино, а също така на световното по тенис на маса в Китай през 1991 г., когато двете държави участваха с общ тим.

Най-големият пробив, постигнат сега е, че двете корейски държави ще имат един отбор в Пьончан - в женския хокей на лед. Това не се е случвало на олимпийски игри откакто страните са разделени и за последно са състезавали с единен отбор в Берлин през 1936 г.

Започналите наскоро преговори на високо равнище между двете страни са първите по рода си от две години насам.

Представители на Северна и Южна Корея се срещнаха в сряда за трети път на територията на демилитаризирната зона по 38-ия паралел, дни преди преговорите с Международния олимпийски комитет (МОК) за евентуалното участие на спортисти от Северна Корея на Зимните олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан от 9 до 25 февруари т.г.

Ако МОК даде съгласие, многобройна севернокроейска делегация, включваща 230 запалянковци (поне така са представени в официалните информации) 140 души оркестър и 30 състезатели по таекуондо – ще преминат границата за участие в игрите, предаде БиБиСи.

Северна Корея освен това се съгласи да изпрати по-малка делегация – от 150 души – на параолимпийските игри през март.

Треньорът на южнокорейския хокеен отбор, както и консервативни вестници в страната изразиха притеснение от перспективата за общ хокеен отбор, тъй като това заплашва шансовете на Южна Корея да спечели медал.

Съобщено бе, че десетки хиляди хора са подписали онлайн петиция до президента на Южна Корея да не допуска това.

Сеул освен това ще трябва да намери начини да приеме севернокорейската делегация, без да нарушава санкциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН, които забраняват парични преводи към Пхенян, а висши представители на комунистическата държава фигурират в "черен списък".

Япония гледа с подозрение на последното затопляне на отношенията между двете Кореи. Японският външен министър Таро Коно заяви, че светът не бива да бъде заслепяван от последната "чаровна офанзива" на Пхенян.

"Не е време да се разхлабва натискът спрямо Северна Корея", заяви Коно, цитиран от Ройтерс. "Фактът, че Северна Корея се ангажира с диалог, може да се тълкува като доказателство, че санкциите работят", допълни той.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин обаче каза пред южнокорейските олимпийски състезатели в сряда, че участието на Северна Корея в игрите ще помогне за подобряване на отношенията между двете страни. Това от своя страна ще съдейства за решаване на проблема с ядрената програма на Пхенян и ще отвори възможност за диалог между Пхенян и Вашингтон, заяви Мун.

Северна Корея напоследък демонстрира агресивен напредък в ядрената си програма, както и по отношение на конвенционалното оръжие. Последното изпитание на севернокорейска балистична ракета, извършено на 28 ноември, предизвика нови санкции от ООН, засягащи петролните доставки и пътуванията. Скоро след това обаче севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че е "открит за диалог".

Споделяне

Още от Свят