Двете основни опозиционни сили в Унгария се споразумяха за изборите догодина

Атила Мещерхази и Гордон Байнаи

Двете основни политически сили, които са в опозиция на унгарския премиер консерватор Виктор Орбан – Унгарската социалистическа партия и движението "Заедно 2014" – се споразумяха днес за общата си програма за парламентарните избори през пролетта на 2014 г., съобщи агенция Франс прес.

Програмата ще бъде публикувана в близките дни, но основните ѝ точки бяха представени на обща пресконференция от председателя на Унгарската социалистическа партия Атила Мещерхази и бившия премиер, безпартийния Гордон Байнаи (2009 - 2010), който в момента оглавява "Предизборен съюз Заедно 2014".

Програмата предвижда нова конституция, която да замести влязлата в сила на 1 януари 2012 при управлението на премиера Виктор Орбан, чиято консервативна партия ФИДЕС има две трети мнозинство в парламента. Тази конституция, променяна четири пъти за две години, бе многократно критикувана от Европейския съюз.

Програмата предвижда да се прекрати практиката за назначаване на лица, близки до политически партии, начело на независими институции и да се отворят архивите на унгарските тайни служби от времето на комунизма.

Двете партии потвърдиха, че ще издигнат общи кандидати за депутати. Общият им кандидат за премиерския пост може да бъде представен в края на лятото.

Критиките към противоречивата политика на Виктор Орбан, както в чужбина, така и в страната, повлияха на популярността на партията ФИДЕС, която според социологическите проучвания през последните месеци е изгубила част от подкрепата си, макар че продължава да води в анкетите.

Без съюз между левите сили и центристите Орбан ще бъде избран без проблеми, смятат много политически анализатори.

Според проучване на института "Ипсос", публикувано днес, 52 процента от унгарците са за смяна на правителството, макар че 62 процента от анкетираните смятат, че опозицията е "незадоволителна". 25 процента от анкетираните биха гласували за ФИДЕС, 15 процента - за социалистите и 4 процента - за "Заедно 2014".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?