След като Путин помилва Ходорковски

Двете пънкарки от "Пуси Райът" излязоха на свобода

Европейският съд за правата на човека ще разгледа жалбата им срещу руската държава

Мария Альохина и Надежда Толоконникова сн.ЕПА/БГНЕС

Двете пънкарки от групата "Пуси райът" Мария Альохина и Надежда Толоконникова излязоха на свобода след като бяха помилвани от президента Владимир Путин, предадоха агенциите.

 

Това става след като миналата седмица след десетгодишна каторга беше освободен един от критиците на Путин – бившият милиардер Михаил Ходорковски.

 

Руският президент даде амнистията послучай 20-ата годишнина на руската конституция.

 

Мария Альохина, Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич бяха осъдени на две години затвор, след като изпяха пънк молитва срещу Путин в московската катедрала "Христос Спасител". Те призоваха Богородица да "изгони" Путин от Русия в знак на протест срещу сливане на православната църква с политическата власт в Русия.

 

Трите бяха осъдени на затвор за хулиганство и подбуждане към религиозна омраза, като малко по-късно наказанието на Самуцевич бе променено на условно. Наказанието на Альохина и Толоконникова изтичаше през март 2014 г.

 

Междувременно Европейският съд за правата на човека съобщи, че допуска за разглеждане жалбата на трите срещу руското правителство. Те претендират, че са били нарушени правото им на свободно изразяване, на лична свобода и неприкосновеност, на защита от изтезания и на справедлив съдебен процес съгласно Европейската конвенция за защита на правата на човека.

Альохина: Това е пиар ход на властта

Веднага след като излезе на свобода Мария Альохина разкритикува амнистията и я нарече "профанска".

 

"Ако имах и най-малка възможност да откажа амнистията, щях да се възползвам. От мен нищо не зависеше. Не смятам, че амнистията е хуманен ход, това е пиар ход", заяви Альохина.

 

По думите ѝ амнистията не обхваща и 10 % от затворниците, като в затворите оставали много бременни жени и майки.

 

След излизането си от изправителния лагер Альохина посети обществената организация "Комитет срещу изтезанията" и разговаря с правозащитниците.

 

Толконникова: Русия е създадена по модела на изправителна колония

Няколко часа по-късно от изправителната колония беше пусната и Надежда Толоконникова, съобщи съпругът ѝ Пьотр Верзилов.

След излизането си на свобода Толоконникова заяви, че ще се заеме със защита на правата на човека, като на първо място ще се погрижи за правата на хората, с които е лежала. Тя подложи на критика системата на руското правосъдие.


"Русия е създадена по модела на изправителна колония и затова е толкова важно да се променят колониите, за да се промени Русия отвътре", заяви Толоконникова след излизането си от затвора в Красноярск.

 

"Лагерите са лицето на страната", добави Толоконникова. По нейни думи престоят ѝ в затвора не е бил загуба на време, защото е израснала като личност и е опознала тоталитарната машина отвътре.

Европейският съд: Жалбата им е допустима

Междувременно Европейският съд по правата на човека допусна за разглеждане жалбата на трите изпълнителки от "Пуси Райът" срещу руската държава.


Съдът в Страсбург е задал на Москва седем въпроса свързани с делото.

 

В жалбата си адвокатите на осъдените поискаха руското правителство да бъде признато за виновно в нарушаване на правото на свободно изразяване, на лична свобода и неприкосновеност, на защита от изтезания и на справедлив съдебен процес съгласно Европейската конвенция за защита на правата на човека.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят