Двете страни в Източна Украйна се обвиняват за нарушение на примирието

Най-малко 19 души са били убити при артилерийски обстрел на източноукраинския град Донецк от страна на киевските силови структури. Това заяви за ТАСС във вторник Едуард Басурин от министерството на отбраната на т. нар. Донецка народна република (ДНР). През изтеклото денонощие според Басурин са загинали трима сепаратистки бойци, а 36 са били ранени.

По-рано вътрешното министерство на ДНР съобщи за останки на четири жертви, открити в околностите след артилерийски обстрел. Образувано е наказателно дело за убийство, посочва агенцията.

Проруските сепаратисти продължават щурма срещу летището в Донецк, атакуват украинските сили в района на Луганск и край стратегическото пристанище Мариупол, информират чрез Фейсбук войските на Киев, цитирани от Франс прес.

Журналисти от АФП чуха тази сутрин силни експлозии откъм летището на Донецк след интензивните престрелки в района снощи. Битките в района продължават вече над седмица. Всеки от двата лагера твърди, че контролира обекта почти изцяло.

Обстреляни са и позициите на украинските сили в град Шчастя, чиято електроцентрала снабдява с ток Луганск - друг регионален център и крепост на сепаратистите.

Армията твърди, че е отблъснала атака на бунтовниците край Мариупол, град на брега на Азовско море в Югоизточна Украйна.

По принцип се очаква примирието, сключено на 5 и затвърдено на 20 септември, да осигури възможност за създаване на буферна зона край фронтовата линия. Четирима цивилни обаче бяха убити в понеделник в Донецк, а още трима - в съседния регион край Луганск, съобщиха местните власти. Това показва колко е крехък мирният процес, посочва АФП.

Според външното министерство в Киев примирието досега е било нарушено над 1200 пъти, поради което са загинали 88 души - 56 военни и 32 цивилни.

Вчера обстановката в Украйна бе в центъра на телефонен разговор между президента на страната Петро Порошенко и канцлерката на Германия Ангела Меркел.

"Важното е да се прилага изцяло споразумението от Минск", подчерта говорителят на Меркел и добави, че "Русия трябва да използва осезаемо по-ясно влиянието си върху сепаратистите, за да допринесе за стабилизация".

"Продължаващите бунтовнически обстрели застрашават мирния план", изтъкна украинската президентска канцелария.

Киев и Западът обвиняват Русия, че снабдява сепаратистите с тежки оръжия и че е разположила редовни войски в размирния украински изток, което Москва отрича. Според НАТО в Украйна все още се намират стотици руски войници.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?