Двете водещи популистки сили в Италия се счепкаха за властта след изборите

Антисистемните партии доминират политическата сцена

Лидерът на Движение Пет звезди Луиджи Ди Майо

Проведените в Италия парламентарни избори се оказаха сериозен удар срещу политическата система в страната, след като популисткото движение "Пет звезди" и антиимигрантската и евроскептична партия "Лига" получиха най-голяма преднина на вота. Изборните резултати вещаят дълъг период на нестабилност и преговори за съставяне на коалиция, след като нито една от политическите сили не получи достатъчно гласове за самостоятелно управление.

В понеделник лидерите и на "Пет звезди", и на "Лига", изявиха претенциите на всяка от тях да управлява Италия.

Десният съюз, включващ партията на бившия премиер и медиен магнат Силвио Берлускони "Форца Италия", получава най-голям брой гласове. Самият Берлускони обаче претърпя лично поражение, което изглеждаше невъзможно само преди седмица, тъй като неговата партия бе изпреварена от партньорската ѝ крайнодясна и категорично антиимигрантска партия "Лига".

Антисистемното Движение "Пет звезди" обаче бележи най-голяма преднина като самостоятелна партия и негови представители обявиха в понеделник, че формирането на коалиционно правителство без тяхно участие ще е невъзможно.

Управляващия лявоцентристки блок около Демократическата партия на експремиера Матео Ренци взе 22%, като той обяви, че подава оставка заради слабия резултат.

Лидерът на "Пет звезди": Имаме отговорност да дадем правителство на Италия

"Имаме отговорността да дадем правителство на Италия. Ние сме политическа сила, която представлява цялата страна, нещо което не мога да кажа за другите формации и това неизбежно ни придвижва към управлението на страната", заяви 31-годишният лидер на "Пет звезди" Луиджи ди Майо на пресконференция в Рим.

 

"Движение "Пет звезди" утрои броя на депутатите си, както и бяхме обявили по време на кампанията", добави той и благодари на 11-те милиона избиратели, които са дали доверието си на движението му.

 

"Има цели области, където получихме над 50 процента, има райони, където взехме 75 процента от гласовете", изрази задоволство Ди Майо.Той изброи основните проблеми, с които трябва да се захване следващото управление: бедността, разхищенията, имиграцията, сигурността и заетостта.

 

"Имаме историческата възможност да отговорим на тези проблеми, да направим неща, които чакаме от 30 години", заяви Ди Майо. Той изрази готовност да преговаря с всички политически партии за съставянето на следващия кабинет, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.


Движение "Пет звезди" се появи през 2009 г. от отхвърлянето на старата политическа класа и за по-малко от 10 години стана първата партия на Италия, като взе 32 процента от гласовете в неделя, отбелязва АФП.

Лидерът на "Лига": Извоювахме си правото и задължението да управляваме

Лидерът на италианската антимигрантска евроскептична партия "Лига" Матео Салвини заяви от своя страна, че получилата на вчерашните избори 37 процента от гласовете дясна коалиция си е извоювала "правото и задължението да управлява" Италия.


"Това е изключителна победа", коментира Салвини на пресконференция в централата на партията си в Милано. "Имаме правото и задължението да управляваме през следващите години", добави той.

 

Неговата партия отбеляза растеж от 4% във вота преди пет години до близо 18% сега, изпреварвайки коалиционния си партньор "Форца Италия", получила близо 14 на сто от подадените бюлетини. Въпреки това дясната му коалиция не се очаква да има мнозинство в парламента. Салвини обаче заяви, че няма да участва в "супа минестроне", явно имайки предвид широка коалиция, отбеляза Ройтерс.


Асошиейтед прес тълкува думите му като нежелание да управлява с популисткото Движение "Пет звезди", което стана най-голямата отделна партия в страната с 32 процента от гласовете.

 

Салвини уточни, че "в следващите часове" ще разговаря със съюзниците си от предизборната кампания и по-конкретно с магната Силвио Берлускони, лидер на "Форца Италия".

 

Избирателите решиха да не бъдат управлявани от Берлин, Брюксел или финансовите пазари. Решенията за Италия ще бъдат вземани от италианците, каза Салвини. "Еврото беше и си остава грешка", заяви той, но допълни, че организирането на референдум за членството на Италия в еврозоната е "немислимо".


"Оставам си горд популист", каза Салвини и допълни, че Европа трябва да се страхува по-скоро от "престъпниците и паразитите", отколкото от популистките движения.

 

Германия пожела успех на италианските партии във формирането на правителство, заяви правителственият говорител Щефен Зайберт, цитиран от ДПА.

 

Надяваме се, че ще им отнеме по-малко от шест месеца, добави Зайберт, чиято страна вече повече от пет месеца след парламентарните избори няма правителство.

Окончателните резултати от изборите в Италия, протекли при избирателна активност от 73%, се очаква да бъдат обявени в понеделник вечерта.

Резултатите на "Пет звезди" и "Лига" показват, че популистките и евроскептичните сили укрепват позиции в една от най-големите страни членки на ЕС в момент, в който той се опитва да извърши големи икономически и политически реформи, предаде ДПА.

 

Този резултат, както вече написа в Туитър френската крайнодясна лидерка Марин Льо Пен, ще накара ЕС да не спи спокойно.

 

"Форца Италия", "Лига" и "Италиански братя" са обединени в дясноцентристка коалиция. Процентите им взети заедно показват, че те водят и в двете камари, но нямат необходимото мнозинство за съставяне на правителство.

Няколко извода се налагат от изборите. Италия се очертава с нестабилен парламент и вероятността от политическа безизходица е голяма. И коалицията, и партията, които са съответно най-големият политически блок и най-голямата самостоятелна партия в парламента, не могат да съставят сами правителство. "Пет звезди" не е склонно да договаря коалиция с традиционни партии.

В самия дясноцентристки блок нещата също се усложниха. Ако той успее да състави правителство, то фактът, че "Лигата" изпреварва "Форца Италия", може да надделее при пазарлъците кой да бъде премиер. Берлускони предлага Антонио Таяни, председателя на Европейския парламент, но Салвини има също премиерски амбиции.

Една единствена сигурност имаше на изборите и това е, че левицата продължава да се срива, отбелязва Франс прес.

Според данните, изнесени досега, се очертава тя да се е представила най-зле от 2007 г., когато бе основана. Вече се отправят призиви към Матео Ренци да подаде оставка, но той засега каза, че няма да коментира резултатите от вота, предаде ДПА. Преди четири години на изборите за Европейски парламент Демократическата партия спечели 40.8 процента. Тя беше и доминиращата партия в отиващия си италиански парламент.

Какво следва от този момент нататък?.

Дясноцентристко правителство, в което освен партиите на Берлускони, Салвини, Мелони, може да влезе и центристката партия "Ние сме с Италия". Кой ще оглави правителството в този случай си остава голямата неизвестна, отбелязва ДПА.

Правителство на "Пет звезди" е друг вариант. Преди изборите Движението представи проект на кабинет с 18 членове, оглавяван от Луиджи Ди Майо и каза, че ще поиска от останалите партии да подкрепят неговата програма, предлагайки отстъпки в замяна. "Лига" може да е подходящ партньор, защото споделя евроскептичните възгледи на Движението. Но по-левите негови членове може и да не са склонни на такава коалиция. Демократическата партия вече отхвърли възможността за сделка с "Пет звезди".

Трети вариант е правителство на президента Серджо Матарела.

До него може да се стигне, ако не бъде съставена коалиция. Той може да бъде посредник в постигане на споразумение за правителство на националното единство с краткосрочен мандат, което ще проправи пътя към нови избори възможно най-скоро.

Ако тези варианти не се осъществят, Матарела може да поиска настоящия премиер Паоло Джентилони от Демократическата партия да продължи да изпълнява текущите задължения, докато партиите се опитват да се споразумеят по нов изборен закон. Подобно правителство ще е много слабо.

До април новият парламент ще трябва да се е събрал и да избере председатели на двете камари и лидери на политическите групи и Джентилони да подаде оставка. Засега се планира първото парламентарно заседание да е на 23 март.

 

Ако не се постигне никакъв напредък за договаряне на новото управление, не е изключено спешно провеждане на нови избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят