"Движение 21": Хората не трябва да се страхуват за бизнеса си поради политически убеждения

Камен Иванов

От първостепенно значение за нас са борбата с монополите и нелоялната конкуренция, повече субсидии за зеленчукопроизводителите и животновъдите, съобразяване на средното образоване с нуждите на бизнеса, изваждане на прокуратурата от съдебната система. Това е посланието, което "Движение 21" отправя към бизнеса и което ще дискутира на предстоящата серия от срещи с предприемачи в различни райони на страната.

В листите на "Движение 21” няма партийци, а доказани експерти със свободни професии и хора от дребния и средния бизнес, коментира лидерът на партията Татяна Дончева.

Крайно време е хората в България да престанат да се страхуват за бизнеса си поради политическите си убеждения, заяви икономистът Камен Иванов, водач на листата на "Движение 21“ в Пловдив, в интервю за телевизия България Он Еър във вторник. Според младия предприемач, ако този страх не спре, страната ни ще се отдалечава все повече от ЕС.

За подобряване на бизнес средата икономическият екип на партията е разработил специален план. Една от конкретните мерки, които предлагаме е програма за саниране на всички стари жилища, обясни Камен Иванов. Тази мярка трябва да продължи в рамките на 6 до 9 години, което ще позволи да бъдат открити 20-30 000 работни места. По този начин държавата ще осигури мост за част от фирмите, за да преминат през този цикъл на свито вътрешно финансиране, допълни още Иванов.

Сред другите мерки от икономическата програма е ефективното използване на средствата от Европейския съюз. Много е важно да се обърне внимание на средствата по Оперативна програма "Конкурентоспособност”, които отиват във фирми от секторите машиностроене, електроника, автомобилостроене и т.н. Според Камен Иванов това са браншове, които създават трайни работни места и са най-конкуренти от малките и средните и малките предприятия. Така ще се стимулира тази част от икономиката, насочена към производство за износ, от която се очаква да дойде и икономическия растеж.

За икономиста от партията на Татяна Дончева е погрешно е да се вдигат данъците. Според него бизнесът и в момента е достатъчно затруднен, а чрез вдигане на данъците ще си стигне до допълнителното му затормозяване и всъщност замразяване на приходите в бюджета.

Икономическият екип на "Движение 21”, начело с банкера и бивш финансов министър доц. Стоян Александров, организира поредица от срещи в различни региони на страната с представители на големия, малкия и средния бизнес, съобщиха от партията.

На всяка от срещите по региони са поканени по над 150 фирми от различни сектори на икономиката. Първата ще се проведе на 25 септември в Търговище и за участие в нея са поканени фирми от Търговище и Шумен. На 29 септември "Движение 21” организира среща с бизнеса от Пазарджик и региона. А на 30 септември ще се има две срещи в София – на едната ще присъстват млади предприемачи, а на другата – организации, които имат пряко отношение към проблемите на здравеопазването у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2014

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?