"Движение 5 звезди" отказа подкрепа за правителство на левоцентристите в Италия

Бепе Грило

"Движение 5 звезди" на бившия комик Бепе Грило отхвърли предложението на лидера на италианските левоцентристи Пиер Луиджи Берсани да подкрепи опитите му за съставяне на правителство, предаде Ройтерс.

Отказът беше очакван, тъй като движението многократно е казвало, че няма да подкрепи която и да е от големите партии, които смята за виновни за социалната и икономическата криза в Италия.

"Няма условия, които биха ни позволили да дадем вот на доверие на правителство, съставено от тези партии, защото те са дискредитирани", заяви водачът на групата на "Движение 5 звезди" в Сената Вито Крими след среща с Берсани.

Отказът означава, че Италия остава в политическа безизходица след изборите, при които коалицията на Берсани спечели мнозинство в долната камара на парламента, но не и в Сената, което я направи неспособна да управлява сама.

По-късно стана ясно, че консултациите на Пиер Луиджи Берсани по съставяне на ново правителство на Италия се удължават с най-малко един ден. Берсани получи мандат за съставяне на кабинет в петък и трябваше да докладва на президента Джорджо Наполитано за резултатите утре. Сега срокът се удължава до петък.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа