"Движение 5 звезди" поиска мандат за сформиране на правителство в Италия

Бепе Грило (по средата) заедно с Роберта Ломбарди и Вито Крими след срещата при президента

Класиралото се на трето място на парламентарните избори в Италия през февруари "Движение 5 звезди" на бившия комик Бепе Грило поиска от италианския президент да му връчи мандат за сформиране на правителство, предадоха осведомителните агенции в четвъртък. За втори, последен ден президентът Джорджо Наполитано води консултации с политическите лидери в опит да намери изход от задънената улица след изборите.

"Искаме да съставим правителство, което да осъществи програмата ни," заявиха парламентарните председатели от движението Роберта Ломбарди и Вито Крими, след среща с Наполитано.

Водачът на движението Бепе Грило също е присъствал на срещата, но не направи изявление пред журналистите. По-късно в блога си той писа, че "Движение 5 звезди" няма да гласува за правителство, ръководено от други.

Левоцентристкият лидер Пиер Луиджи Берсани е смятан за фаворит за премиерския пост, тъй като коалицията му спечели мнозинство в долната камара на парламента. Тя е най-голямата сила и в Сената, но не ѝ достигат 35 места, за да има мнозинство там.

Берсани има възможност или да подкрепи правителство на "Движение 5 звезди", както настоява Грило, или да убеди поне част от сенаторите от движението да подкрепят самия него. Миналата седмица някои от тях гласуваха в полза на левоцентристкия кандидат за председател на Сената, отклонявайки се от официалната партийна линия.

Според анализатори, в името на сделка Берсани би могъл да отстъпи премиерското място на независим кандидат, който ще привлече повече подкрепа от страна на "Движение 5 звезди".

Берсани отхвърли и друга възможност: да сключи сделка с втората по големина група в парламента - консервативния съюз на бившия премиер Силвио Берлускони. Медийният магнат заяви, че е готов да влезе в широка коалиция.

Очаква се Наполитано да определи кандидат-премиера в четвъртък вечерта. Ако кандидатът не бъде одобрен от двете парламентарни камари, ще бъдат насрочени нови избори. Те обаче не могат да се състоят преди парламентът да избере приемник на Наполитано, чийто мандат изтича през май.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа