"Движение България на гражданите" иска замразяване на студентските такси

Замразяване на студентските такси призова партията Меглена Кунева "Движение България на гражданите". Оттам искат спешна среща на студенти и ректори с представители на министерството на образованието и науката. Представителите на партията Антоанета Георгиева и Димитър Танев казаха във вторник, че студентите трябва да получат по-голяма сигурност в системата. "България на гражданите" подкрепя предстоящите протести на студентите и декларира, че няма да подкрепи бюджет, който предвижда по-малко от 4.5% от БВП за образование.

Според Георгиева основният проблем е, че през последните години, при управлението на ГЕРБ държавната субсидия за издръжка на студент намалява непрекъснато и постъпателно, а същевременно се "закърпва" положението, като се разрешава студентските такси да се покачват - вдига се нивото от една трета на две трети на горната част, която може да плаща студентът на таксата. "Това не е реформа в образованието, това не е начинът да получим по-качествено образование, това е закърпване на някакви дупки и замазване на очите на висшите училища", каза тя.

"За нас най-важното е студентите да получат уверение, че таксите няма да се пипат. Ние предлагаме замразяване на студентските такси, докато не е ясно колко пари са необходими, за какво ще отиват тези пари, как ще бъдат компенсирани студенти, които нямат възможност", каза Димитър Танев.

Затова от движението искат спешна среща в министерството между студентите, ректорите и ведомството, за да е ясно каква е политиката в сектора.

Споделяне

Още по темата

Още от България