Движение НАПРЕД преговаря за изборите с Новото време

Във връзка с предстоящите парламентарни избори Движение НАПРЕД води разговори с Новото време, Единната народна партия и Социалдемократическата партия на Йордан Нихризов, съобщи в понеделник на пресконференция Кънчо Филипов, председател на партия ЛИДЕР на енергийния бизнесмен Христо Ковачки, която е част от коалицията с ВМРО и Земеделския народен съюзна Стефан Личев. Засега обаче няма конкретни резултати от преговорите, допълни той.

Движението ще подкрепи предстоящия вот на недоверие на кабинета, внасян от опозицията, след като е прието в искането да залегнат и проблемите на енергетиката и селското стопанство.

Коалицията представи своите предложения за мерки срещу икономическата криза. Сред тях са пълно гарантиране на влоговете в банките, за които сега лимитът е 100 хил. лв. и инвестиране на част или на всичките средства от Сребърния фонд в икономиката и най-вече в банковата система на страната.

Според движението трябва да се въведе ежегоден таван на лихвите по кредити, одобрен от БНБ, Министерство на финансите и Асоциацията на търговските банки, както и да се изработи поне двугодишна стратегия за включване на държавни капитали под формата на кредити или акции в структуроопределящи предприятия изпитващи недостиг на ликвидни средства.

Предлага се още холдингов режим на данъчно облагане, при който да не се облагат дивидентите от трети страни и на печалбите, както непризнаване на загубите при разпореждане с чуждестранни инвестиции, извършени от български компании, стратегия за развитие на националната енергетика, базирана на максимално използване на местни суровини. Тези мерки специално облагодетелстват бизнеса на Христо Ковачки, който е собственик на голяма част от въгледобивните дружества, има ТЕЦ-ове и топлофикации, а също така значителни инвестиции в Сърбия, където напоследък предприятията му имат проблеми.

Движението настоява за преговори за увеличаване квотите по въглеродните емисии на българските предприятия, премахване на корупцията и предпоставки за усвояване на средствата за българския бизнес от европейските фондове, преразглеждане на лицензионните и разрешителни режими за бизнеса, прехвърляне на административни услуги от публичния към частния сектор.

Споделяне

Още от България