Движение "Пет звезди" гласува против отнемане на съдебния имунитет на Салвини

Луиджи Ди Майо и Матео Салвини

Членовете на италианското антисистемно Движение "Пет звезди" (ДПЗ) се обявиха на организирано вчера гласуване в интернет против отнемането на съдебния имунитет на вицепремиера и министър на вътрешните работи Матео Салвини - лидер на крайнодясната партия "Лига", която е по-малкият партньор в управляващата коалиция.

ДПА определя изхода от онлайн вота като голямо облекчение за лидера на ДПЗ и вицепремиер Луиджи Ди Майо. В противен случай можеше да се стигне до правителствена криза.

59 процента от гласувалите са се обявили против отнемането на имунитета на Салвини, за да бъде съден по обвинения, че е забранил на спасени нелегални мигранти, намиращи се на борда на кораб от италианската брегова охрана, да слязат на брега. 41 на сто са гласували за вдигане на имунитета на италианския вътрешен министър, съобщи ДПЗ.

Антисистемното движение изрази задоволство, че рекордните над 52 000 негови членове са дали своя вот посредством онлайн платформата "Русо".

"Високият брой на гласувалите доказва за пореден път, че "Русо" функционира, и потвърждава уместността на нашия инструмент за пряка демокрация", заяви Луиджи Ди Майо.

Днес предстои комисия в Сената да се произнесе по въпроса за съдебния имунитет на Салвини. Очаква се тя да отхвърли искането той да бъде отнет с гласовете на представителите на двете партии от управляващата коалиция.

Въпросът обаче вся разделение в редиците на ДПЗ, което наложи свикването на онлайн допитването. Антисистемното движение по принцип е против привилегиите на политиците като съдебния имунитет. Ръководството на ДПЗ обаче заяви, че случаят със Салвини е различен, защото той е действал в рамките на провеждането на правителствената политика, а не за лично облагодетелстване.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа