Движение "Пет звезди" ще се допита онлайн до членовете си за новата коалиция

Лидерът на ДПЗ Луиджи Ди Майо

Италианското Движение "Пет звезди" ще се допита онлайн до членовете си дали одобряват коалицията с Демократическата партия, предаде ДПА.

Движението заяви късно снощи, че ще се допита до членовете си дали според тях трябва да има коалиция с Демократическата партия с премиер Джузепе Конте.

Гласуването ще бъде проведено утре в онлайн платформата на "Пет звезди".

Джузепе Конте заяви вчера, че се очаква Италия да има ново правителство до средата на седмицата, благодарение на успешните преговори между "Пет звезди" и Демократическата партия.

Преговорите за сформиране на ново правителство имаха за цел преодоляване на досегашната враждебност между двете партии. "Пет звезди" заплашиха в петък да се оттеглят от преговорите, а от Демократическата партия заявиха, че се противопоставят на това решението дали ще има коалиция да зависи от онлайн гласуване.

Ако членовете на "Пет звезди" отхвърлят идеята за коалиция с Демократическата партия, това ще доведе до сриване на процеса по сформиране на правителство и до предсрочни парламентарни избори през ноември. При този сценарий ще бъде назначено служебно правителство, което да подготви изборите, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа