Движението, което спря олимпийската кандидатура на Унгария, основава партия

 28-годишният лидер на "Моментум" Андраш Фекете-Дьор

Унгарското младежко движение "Моментум", под чийто натиск правителството оттегли кандидатурата на страната за домакинство на Олимпийските игри през 2024 година, реши да стане политическа партия и да участва в изборите.

В неделя членовете на движението гласуваха единодушно да започне юридическата процедура по регистриране на партията.

Движението, което се ръководи от 28-годишния Андраш Фекете-Дьор, възнамерява да участва със свои кандидати на парламентарните избори догодина.

"Моментум" обяви, че отхвърля разделението на политическите партии на леви и десни и смята да предложи своя собствена платформа, основана не на идеология, а на човешки ценности.

В десния лагер няма солидарност, в левия няма позитивно мислене за имиджа на страната. От нашата инициатива (за референдум) е видно, че избирателите се нуждаят от нещо ново, се казва в официалното изявление.

През февруари движение "Моментум" организира петиция в интернет с искане да се проведе референдум по въпроса за провеждане на Олимпиада в Будапеща. Петицията бе подкрепена от четвърт милион души.

Това накара правителството, страхуващо от поражение на референдума, да оттегли кандидатурата на Унгария. Президентът Виктор Орбан тогава заяви, че младежкото движение е погребало олимпийската мечта.

В последно време различни граждански групи, които са против политиката на Орбан, се опитват да влязат в политиката, но не могат да постигат особен успех.

Политически анализатори обаче смятат, че "Моментум" има добри шансове да стане забележима политическа сила и успехът с оттеглянето на кандидатурата за Олимпиадата придава тежест на движението.

"Те не се опитват да претендират, че не се занимават с политика. Това е силен старт от гледна точка кредита на доверие", коментира пред АП унгарският политолог Томаш Борош.

"Тяхната инициатива е основана на вече оценен от гражданите конкретен резултат, който те успяха да постигнат, а не просто на серия пресконференции. Те могат да предизвикат поколенческа смяна в унгарската политика", смята Борош.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят