Движението около НДК ще бъде реорганизирано

Сн. БГНЕС

Движението в част от центъра на София ще бъде реорганизарано, за да се създадат нови велоалеи и бус лента. Проектът ще обхване основно част от ул. "Патриарх Евтимий", но ще доведе до промени и по ул. "Фритьоф Нансен", по бул. "Витоша", както и по ул. "Г.С. Раковски".

Идеите за реорганизация на движението бяха представени в петък от кмета Йорданка Фандъкова, главния архитект Здравко Здравков, зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев и независимия общински съветник Борис Бонев.

Те включват обособяването на еднопосочни велоалеи в двете посоки по бул. "Патриарх Евтимий". Движението за коли по него е еднопосочно и се предвижда в посоката на движението им да бъде направена и бус лента.

Алеите за колела ще са на пътното платно, а не на тротоарите, за да не отнемат от пространството за пешеходци.

Новите велоалеи трябва да правят връзка с тези по бул. "Прага", както и със съществуващото трасе за велосипеди по бул. "Витоша" покрай НДК. Последното обаче ще бъде "свалено" на пътното платно, за да се отвори повече място за пешеходците.

Обособяването на бус лента пък трябва да намали значително времето за пътуване на колите от градския транспорт от кръстовището при Ректората на Софийския университет до Петте кьошета. В момента по маршрута има специално за трасе за градския транспорт само до кръстовището с ул. "Граф Игнатиев".

Ще се реорганизира и движението по ул. "Фритьоф Нансен". То ще стане двупосочно. Такива бяха намеренията на общината още миналата година, когато се предвиждаше по улицата да минава новият тролей 7, който да свързва "Манастирски ливади" с центъра. Създаването му беше предложено, за да замести окончателното спиране на трамвай 6. Тролеят тръгна, но не и през ул. "Фритьоф Нансен", въпреки че там беше направена контактна мрежа. Причината за това беше недоволството на живеещите наоколо.

Предложените сега промени в организацията на движението около НДК ще доведат до свиване на местата за паркиране основно по бул. "Патриарх Евтимий". В момента по части от него може да се паркира и от двете страни. За да се компенсира редуцирането на местата за спиране, ще бъдат увеличени възможностите за паркиране по част от ул. "Г. С. Раковски". Става въпрос за участъка между булевардите "Васил Левски" и "Патриарх Евтимий". По част от него ще може да се паркира и от двете страни, а в друга отсечка ще е косо, за да има място за повече коли.

"В този проект е помислено за всички участници в движението и това е един проект, който показва и нашата визия за превръщането на София в град на хората", обясни кметът Фандъкова при представянето на проекта. Допълни, че с промените се постигал баланс между участниците в движението.

От администрацията планират да реализират проекта още тази година. За целта щели да са нужни 500 000 – 600 000 лева. Преди да се стигне до изпълнението, проектът ще бъде обявен за обществено обсъждане, а след това трябва да се гласува и от общинския съвет.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?