Движението по първокласния път край Монтана тръгва отново

Движението по първокласния път край Монтана беше спряно за 3 месеца. Сн. АПИ

Движението по първокласния път (Е-79) край монтанското село Долна Вереница ще бъде възстановено в 18 часа в сряда, съобщи агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Участъкът бeше затворен за 3 месеца заради строителството на обходния път на Монтана. С пускането на част от нов пътен възел, част от проекта, се възстановява пряката връзка на селата Долна Вереница, Горна Вереница и Винище с областните градове Монтана и Видин.

Работата по останалата част от обхода на Монтана продължава на двусменен режим. Ангажирани са около 100 души и 35 строителни машини. Изпълняват се изкопи, насипи, изграждат се дренажи, колектори и водостоци, предстои полагането на първите количества асфалт. Готови са 90% от четирите големите пътни съоръжения по трасето.

Новоизграждащото се трасе на обходния път на Монтана е с дължина 12.5 км. То е по маршрута на европейския транспортен коридор ІV. Участъкът започва в землището на село Долна Вереница, където се отделя от съществуващия главен път I-1 (Е 79), обхожда Монтана от северната му страна, пресича пътя за град Арчар (път III-112), преминава през съществуващия пътен възел за Лом, пресича река Огоста, и достига до км 114, където отново се включва в главния път І-1 (Е 79).

Проектът се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез оперативна програма "Транспорт" 2007 - 2013 г.

Изпълнител е обединение "Обход Монтана", в което участват "Трейс Груп Холд" и "Пи Ес Ай". Строителният надзор се осъществява от обединение "Ен Ар - ИНФРАМ - 2”, в което участват хасковската "Ен Ар Консулт" и чешката "ИНФРАМ".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?