Движението през Семинарията в София ще бъде пуснато на 13 юли

Довършват строежа на кръстовището на две нива при Семинарията в София сн.БГНЕС

Движението през кръстовището при Семинарията в София ще бъде пуснато на 13 юли. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери хода на строителството на кръстовището на две нива.

Ефектът от пускането на новото кръстовище е по-бърз трафик, безопасност и по-чист въздух, отбеляза Фандъкова.

Ремонтът на оградата на Семинарията и тротоара ще останат за довършване след пускането на кръстовището. Причината е, че първоначално това не е било предвидено в проекта. Столична община предложила на Светия синод да направи ремонта за нейна сметка и патриархът се съгласил, стана ясно от обясненията на Фандъкова.

Предстоят още два етапа на този проект. Единият е изграждането на пробив покрай болница "Токуда", с който ще се изведе движението към бул."Черни връх" и ул. "Сребърна". Другият е разширението на бул. "Черни връх" до Южната дъга на околовръстния път.

 

Идеята е извеждането на натоварения трафик от центъра на града към периферията и околовръстното шосе, посочи столичният кмет.

 

Никакви промени в движението на градският транспорт не се предвижда да има, няма да се премахват автобуси, каза Фандъкова по повод опасенията на живущи в района, че предстои спиране на автобусната линия номер 94.

Столичният кмет обеща, че единствената промяна е облекчаването на движението в полза на гражданите.

Фандъкова отчете, че всички ремонти на големите булеварди се движат в график. Плановете са движението по най-натоварения булевард "Цариградско шосе" движението да бъде пуснато за първия учебен ден – 15 септември.

Забавяне има единствено при реконструкцията на трамвайното трасето по бул. "България". Забавянето струва на изпълнителя до момента 300 хил. лв., каза Фандъкова. По думите ѝ всеки ден забава носи санкции от 40 хил. лева дневно на изпълнителя. Това е 0.5% от стойността на договора.

Споделяне

Още от Бизнес