Движението в тунела "Витиня" отново е пуснато

Движението в тунела "Витиня" отново е пуснато

Днес бе пуснато движението в тръбата в посока София на тунела "Витиня" на магистрала "Хемус", съобщи във фейсбук премиерът Бойко Борисов. През последните три години съоръжението бе в ремонт.

От поста на Борисов става ясно, че строителите са открили доста сериозни проблеми в конструкцията. Имало е кухини между първичната и облицовка и скалния масив над тунела. Не се разбира колко време съоръжението е функционирало в това състояние.

"За усилване на тунела и попълване на кухините между първичната облицовка и скалния масив е инжектиран специален бетонов разтвор през направени за целта 3000 отвора", пише Борисов.

✅ Днес се пуска движението и в тръбата за София на тунел "Витиня". Тя е с нова облицовка, хидроизолация, отводнителна и...

Posted by Бойко Борисов on Thursday, March 18, 2021

Той допълва, че са направени и връзки аварийини връзки с другата тръба – две пешеходни и една шосейна.

Ремонтните дейности на тунел "Витиня" в посока София започнаха през 2018 г., веднага след ремонта на дясната тръба. Според обещанията на регионалното министерство тогава поправката на съоръжението трябваше да продължи два месеца, но ремонтните дейности се проточиха няколко години, а цената им се оказа около 72 млн. лв. - колкото струва изграждането на нов тунел.

От скорошно съобщение на АПИ стана ясно, че някои от откритите кухини са били значителни. По този начин скалният масив не е подпрян както е необходимо и през периода на 30-годишната си експлоатация допълнително е претърпял деформации.

Споделяне

Още от България