Двоен агент продължавал да праща сведения от затвора в САЩ

Агент на американското разузнаване, който излежава присъда за издаване на тайни в полза на Русия, продължавал да бъде руски шпионин и от затвора, предаде Франс прес във вторник.

59-годишният Харолд Никълсън, служител на ЦРУ, който се оказал двоен агент, бе осъден през 1997 г. на 23 години и половина затвор, че е продал на Москва секретни сведения, включително самоличността на няколко действащи американски шпиони в Русия.

В съответствие със споразумение с прокуратурата, Никълсън се призна за виновен преди ден в издаване на секретна информации на Русия между 2006 и края на 2008 г. През посочения период той е бил в затвора, но предавал сведенията чрез своя син, който се срещал с руски агенти в Сан Франциско, Мексико, Перу и Кипър. Натаниъл Никълсън освен това получил пари за издадена по-рано от баща му информация.

В съответствие със споразумението, прокуратурата ще поиска допълнителна присъда от осем години затвор за двойния агент. Предвидено е съдът да се произнесе по случая на 18 януари.

26-годишният син на Никълсън пледира виновен през август тази година по обвинения, че е бил агент на чужда държава и че е искал да изпере пари.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?