Двоен бомбен атентат уби десетки в Багдад

Двоен бомбен атентат уби десетки в Багдад
75 души загинаха, а други 160 бяха ранени при двоен бомбен атентат в Багдад, съобщи в понеделник ББС, позовавайки се на иракската полиция.

Инцидентът е станал на пазар за стоки втора употреба в централната част на града. Това е втората голяма атака за по-малко от седмица. Преди шест дни бомба уби 70 студенти пред университет в Багдад, припомня ББС.

Първата от двете експлозии станала малко след 12,00 ч. местно време в квартала Баб ал Шарки. Взривното устройство било поставено в чанта, оставена до щандове с DVD и дрехи втора употреба. Почти веднага след това избухнала и паркирана наблизо кола бомба.

Атентатите още веднъж подчертават предизвикателството, пред което се изправят американските сили в опита си да ограничат нападенията на сунитите и шиитите, които продължават да извършват смъртоносни атаки едни срещу други, посочва ББС.

Предишните опити да се спрат убийствата в иракската столица се провалиха. Според някои анализатори това се дължи на факта, че коалиционните и иракски войски напускат района веднага след като бунтовете в него бъдат потушени.

Според новия план на американския президент Джордж Буш американските войници ще остават и след като районът е обезопасен, за да подкрепят усилията на иракските сили.

Въпреки това остават съмненията дали ще има достатъчно войскови части, които да стабилизират един град с население повече от 6 млн. души. От друга страна иракчаните се страхуват, че засиленото присъствие на американски войници ще доведе до още повече насилие, коментира ББС.

Междувременно 3 200 американски войници вече пристигнаха в Багдад, като част от 21 500 допълнителни войници, които Буш обеща по-рано този месец.

Споделяне

Още от Свят