Двоен гаф на Станишев, подкрепен от автентичния му "журналистически" опит

"Аз съм бил като журналист в Сръбска Крайна по време на войната, в Босна и Херцеговина, видял съм. Хората не можеха да проумеят. И сърбите казваха: какво се случи, ние бяхме добри съседи? Живяхме и си ходехме на гости през уикенда при хърватите. Как се стигна дотам да бъдем в ровове? Този сценарий, няма да го допусна и БСП няма да го допусне за България".

Това каза премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев в четвъртък в интервю на водещия на сутрешния блок на бТВ Николай Бареков. Говорейки за опасностите за българския етнически модел, с цитирания пример от личния си опит Станишев реши да подкрепи тезата си, "всички каши ги забъркват политиците".

Вероятно поради липса на време интервюиращият пропусна да му припомни, че Сръбска Крайна не е в Босна и Херцеговина, а в Хърватия. И че през 1991 година преди там да нахлуят армията и паравоенните формирования на Милошевич и с кръв да обявят самостоятелна република, в Сръбска Крайна живееха 52 % сърби, 36 % хървати и 12 % други националности. Две години по-късно, по времето, по което партията на Станишев си другаруваше с партията на Милошевич, сърбите там вече бяха 91 %, хърватите - 7, а другите националности – 2 %.

Споделяне

Още от България