СДС предупреди:

Двоен ръст на дефицита, нужна е бюджетна актуализация

Зам.-финансов министър призна, че растежът ще два пъти по-нисък от заложения в бюджета

СДС и финансовото министерство размениха реплики и числа във вторник. От синята партия предупредиха, че се очертава бюджетният дефицит тази година да се вдигне двойно спрямо заложения и да стигне до опасното равнище от 2.4% от БВП. Това ще е следствие от по-малките от планираните данъчни приходи, като недостигът до плана ще е около 814 млн. лв., смятат от партията.

Във вторник ръководството на СДС излезе с позицията, че "българската икономика се засилва все повече към пропастта" и призова за актуализация на бюджета.

"Ускорител на този процес е липсата на мерки, които да повишат доходите на населението, да облекчат административната тежест за малките и средните предприятия", обяви партията в декларация.

Ако прогнозата на СДС се сбъдне, дефицитът в бюджета ще скочи от заложения 1.092 млрд. лв. на 1.906 млрд. лв. От СДС предупредиха още, че планираният БВП е 81.6 млрд. лв, а в националната програма за реформи до 2020 г. правителството намалява тази прогноза с над 3 млрд. лева. Това е признание, че законът за бюджета няма да бъде изпълнен, смятат от СДС.

Действително по време на представянето на програмата за реформи същия ден зам.-финансовият министър Боряна Пенчева обяви, че България е променила прогнозите си за икономически растеж за тази година и това е отразено в актуализираната програма за реформи.

"Очакванията ни за растеж съвпадат точно с тези на Eвростат, които са 1.4% за тази година, така че ние ще имаме доста по-умерен растеж. Причина за това е забавянето на растежа в Европа. Възстановяването на вътрешното търсене не става с темповете, с които ние очаквахме и може би наистина затова е важно какво точно да направим, за да насърчим бизнеса и конкурентноспособността", призна Пенчева.

Забавянето на растежа не би трябвало да се отрази драстично на приходната част, защото според изявленията на финансовия министър Симеон Дянков при обсъждането на закона за бюджета за тази година, приходната част е пресмятана при ръст на икономиката от 1%, докато в закона е записан ръст от 2.9%, считан още при гласуването на закона за нереалистичен.

Предупреждението на СДС обаче означава още, че ако дефицитът скочи на 2.4%, ще бъде нарушен Законът за устройството на държавния бюджет, в който миналата година бе записано, че дефицитът не може да надвишава 2% от БВП.

"При влошената икономическа обстановка в региона и случващото се в Гърция, България ще влезе в списъка на рисковите държави. Този сценарий усилва и опасността страната да бъде принудена да подпише споразумение с Международния валутен фонд", се казва в позицията на СДС. От партията призовават Симеон Дянков да погледне сериозно на предупреждението и да предложи актуализация на държавния бюджет за 2012 година".

Изявлението на СДС предизвика и ответния отговор от Министерството на финансите. Оттам извадиха аргументи в числа срещу необходимостта от актуализация на бюджета на този етап.

За първите два месеца данъчните приходи са нараснали с 13.% спрямо същия период на миналата година. Приходите от ДДС са се увеличили с 30.4 на сто. Изпълнението на годишния разчет при данъчните приходи към февруари 2012 г. е 14.5% при 13.3% за същия период на предната година. При неданъчните постъпления също има подобрение, като изпълнението на годишния разчет за първите два месеца на 2012 г. е 16.1% при 14.3% за същия период на миналата година, казват от министерството.

При разходите също няма натиск, като спрямо същия период на миналата година общите разходи нарастват с 4.8%, като бюджетната позиция по консолидираната фискална програма (КФП) се подобрява със 185.4 млн. лв.

Министерството на финансите напомня, че в идните дни ще бъдат публикувани и данните за изпълнението на бюджета към края на март, като основните параметри по приходите и разходите към момента се развиват съобразно разчетите в бюджета.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?