Двоен ръст на оръжейните поръчки за държавната "Кинтекс"

ВМЗ "Сопот" излиза на печалба с 30 млн. лв. за 2015 г.

Двоен ръст на оръжейните поръчки за държавната "Кинтекс"

С близо 100% до 112 млн. лв. растат поръчките за българските предприятия от военно-промишления комплекс през 2016 година, направени чрез държавното търговско предприятие "Кинтекс". Това се казва в отговор на икономическия министър Божидар Лукарски на въпрос на депутатите от АБВ Михо Михов и Светослав Белемезов, публикуван на сайта на Народното събрание.

През 2015 г. пък са били осигурени поръчки за военните дружества за 55.9 млн. лева. Това е ръст от 14% спрямо 2014 г. За тази година се очаква увеличението на поръчките да бъде двойно, като нарастването ще се запази и през 2017 г., прогнозира министър Лукарски.

Освен на "Кинтекс" държавата разчита и на директните усилия, които полагат звената за насърчаване на международния износ към Министерството на икономиката.

Разтърсваното от стачки по време на първия мандат на Борисов държавно предприятие ВМЗ "Сопот" е приключило 2015 г. с печалба от 30 млн. лева. Година по-рано държавната оръжейна компания е била на плюс с 265 хил. лева.

През 2015 г. ВМЗ "Сопот" са отчели приходи от продажби от 129.4 млн. лева, което е с над 60% ръст спрямо предходната година, пише още Лукарски. Това е довело до увеличение на персонала с 18% и повишаване на заплатите на служителите.

По отношение на друго държавно предприятие от сектора - "НИТИ", има възстановяване на производството на малокалибрени пиротехнически пресовки, увеличено е и производството на голямокалибрени осветителни факли, както и е започнато производство на нови изделия, съобщава още Лукарски. Ефектът е, че дружеството е изчистило около 1 млн. лева дългове, персоналът е увеличен с 22%, а заплатите – с над 10%.

Държавата осъществява контрол върху експорта на отбранителни продукти и технологии. Разрешителен е режимът за производството на взривни вещества, оръжия, боеприпаси и пиротехнически изделия, е посочено в отговора.

Политиката на правителството е "запазване и развиване, а впоследствие и ускорено развитие" на този сектор, посочва икономическият министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес