Двоен стандарт: Президентът мълчи за съветника си любител на нацистки шеги

И бившият служебен министър на МВР "блесна" с хитлеристки мустачки и вдигната ръка за поздрав "Хайл Хитлер"

Двоен стандарт: Президентът мълчи за съветника си любител на нацистки шеги

Президентът Румен Радев продължава да мълчи по казуса със съветника му Пламен Узунов, който се оказа поредният любител на шеги с нацистки привкус. Негови снимки с характерните хитлеристки мустачки и вдигната ръка за поздрав "Хайл Хитлер", бяха показани в четвъртък вечерта в "Господари на ефира".

Въпреки че миналия месец осъди безапелационно нацистките "задявки" на кадри на "Патриотичния фронт", в петък президентът запази мълчание за изявата на бившия служебен министър на МВР и настоящ негов секретар по правни въпроси и антикорупция, въпреки че имаше и пространно интервю по една от националните телевизии.

Узунов използвал униформа на военен пилот за хитлеристката си маскировка

"Господари на ефира" излъчиха няколко кадри на Узунов.

На един от тях нацисткият поздрав е заменен от знака за хеви метъл.

Снимките, на които Узунов се е маскирал като Хитлер с униформа на българските Военновъздушни сили, са били изпратени на редакционната поща на предаването.

Президентът би трябвало да е особено чувствителен по темата, като се има предвид че доскоро командваше ВВС.

И Узунов не говори за оставка

Пламен Узунов обясни пред в. "24 часа", че снимката е от новогодишно тържество през 2003 година. "Бяхме 3-4 семейства. След томбола ми се падна да облека тази униформа. Мустаците, а и всичко, е изкуствено", каза той.

Узунов добави, че по това време е бил редови служител в Криминална полиция към РДВР-Пловдив.

Имало и много други снимки от партито, които не били показани.

Узунов обаче не пожела да коментира исканията за оставката му като съветник на президента Румен Радев.

Пореден нацистки скандал

Разкритието идва седмици след скандала със зам.-министъра на регионалното развитие Павел Тенев, който подаде оставка на третия ден след назначението си, когато бе публикувана негова снимка с нацистки поздрав с изпъната ръка край восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж.

Снимката е отпреди девет години и Тенев обясни, че била в подигравателен стил.

Веднага след него изгърмя още един "патриотичен" кадър във властта – шефът на социалната дирекция в Министерството на отбраната Иво Антонов. Премиерът Бойко Борисов поиска отстраняването му заради негова стара снимка пред германски танк "Майбах" с протегната за нацистки поздрав ръка, но военният министър Красимир Каракачанов го защити и все още не го е уволнил.

Скандалът обаче ескалира с искания на БСП и "Воля" за отстраняване на вицепремиера и съпредседател на "Обединени патриоти" (ОП) Валери Симеонов, който оправда снимката на Павел Тенев с думите, че той навремето си правил "майтапчийски" фотоси в "Бухенвалд".

Какво мислеше Радев за нацистките шеги патриотите?

Президентът Радев взе специално отношение по темата, настоявайки за извинения от всички замесени в нацисткия скандал политици. На 20 май той каза, че оставката е въпрос на морален избор.

"Не приемам подхода с уклончивите коментари на властта, при които те се измъкват, отчитайки професионализма на хората", коментира той по повод оправданията на управляващите за професионалните качества на Тенев и Антонов. И допълни, че въпросът е "осъждаме ли тези явления или не".

"Според мен историческата ревизия от последните години позволява пълзяща индулгенция на нацизма. Това е проблемът. Точно заради тази индулгенция днес виждаме и такива скандали", каза тогава Радев.

Той подчерта, че внушенията около избухналия скандал с нацистките снимки са недопустими: "Някак си се внушава, че ако си обикновен гражданин е допустимо да снимаш, да се шегуваш, но станеш ли във властта изведнъж това става абсолютно забранено. Не става въпрос за позицията, която заемаш в обществото. Всички сме част от това общество независимо дали сме обикновени граждани или политици. Тези роли се сменят много бързо, както виждаме. Особено в наше време. Никой не се съмнява във високия професионализъм на тези хора, но проблемът е на друго място".

Споделяне

Още по темата

Още от България