Двоен военен преврат в Буркина Фасо

Началникът на генералния щаб на армията на Буркина Фасо Набере Траоре и лидерът на група млади офицери Исаак Зида се самопровъзгласиха за президенти в рамките на няколко часа в страната, в която беше извършен военен преврат. Подполковник Зида направи това в телевизионно обръщение към нацията, излъчено по телевизията. Човек, живеещ в района на президентския дворец, съобщи, че изявлението е било предшествано от неколкоминутна ожесточена стрелба в ранните часове на днешния ден.

Зида призова регионалния блок Икономическа общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) и международната общност да проявят разбиране и да подкрепят новите власти. По-рано вчера генерал Набере Оноре Траоре обяви, че поема функциите на държавен глава. Подполковникът определи действията на Траоре като невалидни.

По-рано през деня президентът на Буркина Фасо Блез Компаоре подаде оставка след 27 години начело на тази страна от Северозападна Африка на фона на вълната от насилие и протести срещу намерението му да се кандидатира за нов мандат.

Зида увери, че Компаоре е на сигурно място и няма да му бъде навредено. 

Споделяне

Още от Свят