Двойка по химия провалила взрив на лондонски терорист

Британската полиция изясни, че терористът-камикадзе Ясин Омар, който на 21 юли 2005 г. се опита да се взриви в Лондон, не е успял да вземе изпита си по химия в колежа, където е учил. Това вероятно е и причината за неуспешния опит за самовзривяване, пише в петък вестник “Дейли Телеграф”.

Омар е бил член на група от шестима ислямисти, които възнамерявали да реализират серия от взривове в лондонския транспорт. Малко преди това, на седми юли, в британската столица бяха осъществени четири терористични атаки. Тогава в резултат на взривяването на три подлеза на метрото и един автобус загинаха 52 човека.

В квартирата на Ясин Омар в района Соутгейт – северен Лондон, терористите са били оборудвали химическа лаборатория. В нея те сглобили няколко самоделни взривни устройства, като смесили алуминиев прах с водороден прекис. Дилетантите обаче не изчислили правилната концентрация на водородния прекис.

Бомбите, които трябвало да бъдат задействани в автобуса и на метростанциите от Муктар Ибрахим, Ясин Омар и още двама терористи, не успели да навредят на никого. На 15 януари 2007 г. в Лондон започна съдебен процес, като шестимата са обвинени в заговор с цел убийство.

Споделяне

Още от Свят