Двойките сами ще избират клиниките за "ин витро" оплождане

Семействата, които кандидатстват за "ин витро" оплождане и бъдат одобрени, сами ще избират клиниките, в които да бъде извършена манипулацията, за да се избегне конфликт на интереси. Това съобщи в сряда здравният министър Евгений Желев, който утре ще внесе предложението за създаване на фонд "Асистирана репродукция" в Министерския съвет.

В края на февруари трябва да е готов правилникът за работата на фонда, а от март да заработи реално, каза министър Желев.

Със средствата от бюджета, които възлизат на 20 млн. лева, ще се покриват по три опита за "ин витро" оплождане. Освен това фондът ще се финансира и чрез дарения.

Междувременно Желев обяви по време на тържество по повод Деня на родилната помощ, че здравното министерство отпуска на "Майчин дом" 5 милиона лева за модернизация. Средствата ще бъдат за ремонт на операционните, реанимацията и родилните зали.

Изпълнителният директор на "Майчин дом" доцент Николай Доганов съобщи, че през 2008 г. в болницата са се родили 3132 деца, през 2007-ма - 2758, докато през 2004 и 2005 г. - под 3200. "Не можем да достигнем раждаемостта от 2000 и 1999 г., когато имаше по 3700 бебета, но все пак има увеличение", коментира той. По думите му с подобряването на условията в болницата ще има и все повече пациенти.

Средната работна заплата в болницата от края на миналата и началото на тази година е 1148 лева, като за лекарите е 2213 лева, а за акушерките - 1029 лева, и след увеличаването на заплатите вече няма проблеми с назначаването на нови служители.

По повод празника завеждащият Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ - Благоевград д-р Петър Динов пък бе обявен за "Най-добър акушер-гинеколог на 2008 г." от Българското дружество на акушер-гинеколозите в България.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?