Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Двойна линия" ще следи харченето в министерствата

Законодателни промени целят подобряване на вътрешния одит в публичния сектор

0 коментара
"Двойна линия" ще следи харченето в министерствата

Въвежда се "двойна линия" при харченето на парите в публичния сектор. За целта във всички министерства и общини плюс Държавен фонд "Земеделие" ще бъдат изградени одитни комитети.

Така на практика се привежда в действие създадената със закона "двойна линия" на докладване на резултатите от дейността на вътрешния одит – пред ръководителя на организацията и пред одитния комитет.

По-детайлна уредба за структурата и дейността на одитните комитети ще се даде с наредба, която ще бъде приета от правителството в шестмесечен срок от влизане в сила на закона.

Това предвиждат измененията в Закона за вътрешния одит в публичния сектор, които бяха одобрени от правителството.

Законодателните промени целят подобряване на дейността по вътрешен одит в публичния сектор, сближаване с добрите практики на други държави-членки на ЕС в тази област и актуализиране на правната уредба, съобщи правителствената информационна служба.

Фирмите с над 50% държавно участие също с вътрешен одит

Въвежда се задължение за търговските дружества с над 50% държавно или общинско участие в капитала и с годишен оборот над 10 млн. лева да изградят звена за вътрешен одит.

Такова задължение ще имат също търговските дружества, в чийто капитал държавата или общината участва косвено, и държавните предприятия, като за всички тях също ще важи условието за годишен оборот над 10 млн. лева.

За останалите търговски дружества съществува възможност да създават звено за вътрешен одит по решение на управителните им органи.

Без изискване за минимална численост на одитните звена

Заличава се досегашният праг за задължителна минимална численост на звената за вътрешен одит в публичния сектор, като се дава възможност на всеки ръководител на организация сам да определя необходимия брой вътрешни одитори.

Въвежда се и друг механизъм за осигуряване на оптимална численост, свързан с възможността Министерският съвет при необходимост да определя минимална численост на звената за организациите, които са администрации на централен орган на изпълнителната власт.

С цел оптимизиране на ресурсите се увеличава бюджетният праг за някои първостепенни разпоредители, задължени да осъществяват вътрешен одит чрез звена, които са част от организационната им структура. Предвижда се повишаване на прага на бюджет за тях от 5 млн. лв. на 10 млн. лв., какъвто е прагът и за общините.

Повишава се координационната роля на звената за вътрешен одит в организации на първостепенните разпоредители с бюджет по отношение на дейността по вътрешен одит в организации, чиито ръководители са второстепенни разпоредители с бюджет, в търговските дружества и в държавните предприятия от съответната система.

Разширяват правата на финансовия министър

Засилват се координационните и методологичните функции на министъра на финансите по отношение на стратегическото и годишното планиране на вътрешния одит.

Той ще дава указания за приоритетни цели и области за одитиране, обвързани с най-актуалните за държавата въпроси.

Разширява се и обхватът на правомощията на министъра на финансите да дава съгласие при назначаване и освобождаване не само на ръководители на вътрешния одит, но и на вътрешни одитори в определени в закона организации. С това ще се осигуряват допълнителни гаранции за назначаване на компетентни вътрешни одитори и за тяхната независимост при осъществяване на дейността им.

За укрепване на вътрешния одит в общините се предоставя правна възможност и нов способ за структуриране на звената за вътрешен одит. Той ще се прилага чрез сключване на споразумение за създаване на споделени централизирани звена за вътрешен одит към една община, които да осъществяват тази дейност в няколко общини.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.