Двойна рецесия заплашва Великобритания тази зима

Двойна рецесия заплашва Великобритания тази зима

Великобритания изглежда е напът да навлезе в двойна рецесия тази зима, сочи проучване на бизнес активността, цитирано от Ройтерс.

Икономическият растеж на страната почти е спрял миналия месец, дори преди Англия да наложи отново карантина, предупреждава компанията за финансова информация Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit).

Индексът на мениджърите по доставките, изготвян от компанията, се е понижил до четиримесечен минимум от 51.4 пункта през октомври спрямо 56.1 пункта през септември. По този начин показателят опасно се доближава до прага от 50 пункта, който разделя спад от растеж.

Данните за октомври сочат, че британският сектор на услугите е бил близо до стагнация, дори преди обявяването на втората карантина в Англия, отбелязват икономистът на Ай Ейч ЕС Маркит Тим Мур.

От края на миналата седмица магазините за "неосновни" стоки, пъбовете и ресторантите в Англия са затворени за месец с изключение на заведенията, предлагащи храна за вкъщи.

Пътят за възстановяване през 2021 г. изглежда е много по-труден за британската икономика, смята още Мур.

Компонентът на индекса, отчитащ новите поръчки, рязко се е понижил, а бизнесът съкращава работни места за осми пореден месец.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания се срина с 20 процента по време на първата карантина през второто тримесечие на 2020 година. Това бе най-силният спад сред големите развити икономики, но бе последван от бърз растеж през третото тримесечие, преди случаите на Covid-19 отново да започнат да се увеличат.

Очаква се "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) да обяви нов кръг изкупуване на облигации утре и да понижи икономическите си прогнози спрямо очакванията от август за връщане на предкризисните равнища до края на 2021 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?