“Двойната” самоличност на Феим (Петър) Чаушев е престъпление

“Двойната” самоличност на Феим (Петър) Чаушев е престъпление

Казусите около все още действащия зам.-министър на външните работи Феим Чаушев добиха още по-абсурдна окраска, след като той призна във вторник пред няколко електронни медии, че истинското му име всъщност си е Петър Юриев Чаушев, а обществената му “известност” била под името Феим Юсеинов Чаушев, под което име и заема зам.-министерския пост от квотата на ДПС.

Така Чаушев, който като официален представител на българската държава в момента върши важни държавни дела на екзотични места в Африка, се оказа оплетен и в каша с имената си, в която едва ли без чужда помощ е хлътнал.

Преди десетина дни разследване на сп. “Тема” показа, че зам.-министърът в разрез с качеството си на висш държавен служител, продължава да членува в директорския борд на курортния комплекс “Дюни”, собственост на близкия до президента бизнесмен Людмил Стойков, както и в още две фирми за недвижими имоти, които “не извършвали дейност”. Участието на Чаушев в тези дружества е под името Петър Чаушев.

Самият Чаушев бе “много изненадан”, че не бил заличен от тези бордове и дружества, защото никога не бил извършвал дейност в тях. Само че зам.-министърът никога не е и подавал искане да бъде заличен.

В разследването бе изнесен и забравеният факт, който на времето предизвика скандал, но усърдно бе замазан, с продажбата през 1994 г. на сградата на бившото българско генерално консулство в Западен Берлин. То бе извършено с активното съдействие на тогавашния пълномощен министър в Германия Петър Чаушев. Красивата къща в един от най-луксозните берлински квартали бе продадена на двойно по-ниска от пазарната цена на германския предприемач Вилфред Ойлер, който впоследствие стана съдружник на Чаушев в обща фирма за недвижими имоти. Делото, предприето от германските следствени служби, бе прехвърлено и в България, но следите му се изгубиха безследно в прокуратурата.

Във вторник пред две централни телевизии Феим (Петър) Чаушев обясни по телефона от Малдивите, че по лична карта името му е Петър Юриев Чаушев, но си бил извадил нотариално заверен документ от общината в Лозенец, София, където живее, че лицето с това име е идентично с лицето с името Феим Чаушев. Той смънка, че това е станало преди пет години, и оттогава той се ползвал от тази бележка за идентичност, която, според него, била официален документ.

Така се оказа, че зам.-министърът е по лична карта Петър Чаушев, като длъжностно лице, член на българското правителство е Феим Чаушев с дипломатически паспорт пак с името Петър. Като Феим Чаушев обаче е подписвал държавни документи с чужди държави от името на България.

Запитан от Mediapool под кое име зам.-министърът се води в отдел “Човешки ресурси” на МвнР и под кое име получава заплата, говорителят на министерството Димитър Цанчев обеща да направи проверка.

Неофициална справка в МВнР на Mediapool обаче показа, че зам.-министърът е постъпил на работа през 2005 година с личната си карта на името на Петър Чаушев. Той представил и декларация, издадена от община в столицата, че Петър Чаушев и Феим Чаушев са едно и също лице. Представил и решение на съда в Пещера за смяна на името.

В министерството обаче Чаушев се е водел само и едниствено като Феим. С това име се е подписвал и при получаването на заплата, както и под държавни документи.

Според юристи, Чаушев е извършил куп нарушения, ако не и престъпления с “двойната си самоличност”. Според законовото изискване всеки български гражданин притежава едно единствено име, презиме и фамилия, които отговарят на съответно ЕГН. Ако лицето е имало в миналото друго име, както е случаят с хиляди български граждани от турски произход, то се издава съответен документ, удостоверяващ идентичността на сегашното и предишното име за действия и документи, отнасящи се за минал момент, но не и за настоящ.

Следователно или Чаушев е извършил документна заблуда като държавен служител, като се е представял за Феим Чаушев, а личната му карта е сочела Петър Чаушев.

В тези случаи има най-малкото административно нарушение, а при умисъл – документно престъпление по член 212 от Наказателния кодекс, смятат юристи.

Във вторник след заседание на ИБ на БСП говорителят на партията Ангел Найденов заяви по казуса със зам.-министъра от квотата на коалиционния партньор ДПС, че партията му ще бъде непреклонна и “независимо от лицето, независимо от поста, който заема, ако е нарушил закона и това се докаже, ще бъдат взети съответните мерки”.

От ДПС неофициално заявиха, че Чаушев най-вероятно ще бъде отстранен от поста при очакваните реформи в правителството.

Още по темата
Още от България

Кой трябва да оглавява листата на БСП за евроизборите?