Двойните маски намаляват риска от зараза с над 90%

Двойните маски намаляват риска от зараза с над 90%

Плътно прилепналата маска или използването на две маски могат значително да намалят риска при излагане на новия коронавирус, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на резултати от лабораторни експерименти.

Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията са направили експериментите с маска от плат и трислойна медицинска маска и с добре прилепваща хирургическа маска. Резултатите от симулациите показват, че и в двата случая излагането на потенциално заразни аерозоли намалява с повече от 90 процента.

Във всички случаи носенето на маска намалява излагането на аерозолни частици с размер на капчици в сравнение с липсваща маска. Симулациите показват, че "маските действат и го правят най-добре, ако се носят правилно", каза директорът на центровете Рошел Уаленски.

Възможно е маските да се нагласят по лицето и със специалните устройства за по-добро прилепване.

Резултатите от един от експериментите показват, че лошо завързана медицинска маска блокира 42 процента от частиците от симулирана кашлица, а маска от плат - 44,3 процента. Комбинация от две маски спира 92.5 процента от частиците от кашлица.

В друг експеримент за предпазване при дишане, когато само източникът на зараза е защитен, излагането на коронавируса намалява с 82 процента при две маски и с 62,9 процента при една с добро прилепване. Когато и двамата носят двойни маски или добре прилепнали, излагането на аерозоли за приемника намалява съответно с 96,4 или 95,9 процента.

След като вече циркулират по-заразни варианти на новия коронавирус колкото по-добре се използват маските, толкова по-бързо ще видим краят на пандемията, казват специалистите.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?