Двойно нараснала детската заболеваемост за последните 20 години

За последните 20 години детската заболеваемост в България е нараснала два пъти, с толкова се е увеличил и броят на недоносените бебета. Тревожно се е увеличил броят на децата с астма, диабет и сърдечно-съдови заболявания, а смъртността сред децата в България е почти два пъти по-висока от средната за Европа. Това стана ясно във вторник по време на кръгла маса за детското здравеопазване в парламента.

Директорът на Генетичната лаборатория към "Майчин дом" проф. Иво Кременски съобщи, че пет процента от новородените у нас са с някакво генетично заболяване. Той посочи, че за година у нас се раждат около 3500 деца с генетичен проблем. По думите му редките заболявания сред децата също са значителен процент, а за лечението на едно дете с рядко заболяване на година са необходими около 20 млн. лв.

Кременски каза, че единственият начин да се намали броят на децата с генетични проблеми, е като се разшири обхватът на изследванията по време на бременност.

Управителят на НОИ Йордан Христосков заяви, че детското здравеопазване трябва да се развива в посока на профилактиката. "Ако сега се полагат грижи за около 20 000 деца със здравословни проблеми, то при наличие на превенция техният брой ще бъде намален, ще се свият и социалните разходи за тях", посочи той. По думите му НОИ би намалил разходите си с 30-40%, ако се разшири профилактиката сред децата

От своя страна шефката на НЗОК д-р Румяна Тодорова съобщи, че за миналата година институцията е отделила 13.2 млн. лв. за профилактична дейност, а по програмата "Майчино здраве" са отпуснати 2.3 млн. лева.

Споделяне

Още от България