Двойно нараснали фермерите в биоземеделието за година

Двойно нараснали фермерите в биоземеделието за година

Над 1 милион декара земи у нас са сертифицирани за биологично производство, а до 2013 г. осем на сто от използваемата земеделска земя ще се използва за екологично чисти плодове и зеленчуци. Това обяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил, който представи Националния план за развитие на биоземеделието,, приет от правителството в четвъртък.

В момента българските фермери, спазващи изискванията за биопроизводство, са 150, преработвателите - 23, а търговците - 8. Биологичното животновъдство в страната включва 329 животни едър рогат добитък, 1054 овце, 113 кози, 708 пчелни семейства, посочи министърът. Продукцията от тях се изнася основно за Германия, Швейцария, Холандия и Франция.

В същото време само за последната година у нас интересът към билогичното производство е нараснал два пъти. 114 са проектите, спечелили финансиране от програма САПАРД, на стойност 7,081 млн.лева.

До 2013 г. предвидените средства от всички източници за развитието на агроекологията и биологичното земеделие у нас са около 312 млн. евро, каза Мирослава Георгиева, началник отдел "Агроекология" в дирекция "Развитие на селските райони" към ведомството на Кабил.

Сред основните цели на стратегията е развитието на пазара на биологични продукти, създаване на ефективна нормативна рамка за развитие на биологичното земеделие, развитие на ориентирани към практиката научни изследвания, образование, обучение и консултантска дейност в областта на биологичното земеделие и установяване на ефективна система за контрол и сертификация.

Две са  дружествата, сертифицирани за контрол върху биологичните продукти до момента – “Балкан Бисер” и “Качество, сертификация и инспекция”. В процедура на одобряване са още две. Аграрният министър е на мнение, че производителите трябва сами да са заинтересовани да сертифицират и контролират непрекъснато произведените от тях биопродукти, тъй като след това ще се продават на няколко пъти по-високи цени.

Нихат Кабил отбеляза, че не всички продукти обозначени като "екопродукти" са биологични и за тази цел те трябва да минат поредица от тестове и сертификации.

По думите му по-голямата част от територията на България има потенциал да бъде сертифицирана за биологично земеделие, проучванията сочат, че 80 процента от българската територия е пригодна за биологично производство.

Споделяне

Още от Бизнес