Двойно падат праговете за инвеститорски сертификати

Сертификат за инвеститор клас А ще получи всеки, който вложи у нас 32 млн. лева, вместо досегашните 70 млн. лева. Това реши правителството на редовното си заседание в сряда. в мотивите за решението си Министерски съвет посочва, че намаляването на праговете за инвестиция първи клас повече от два пъти ще доведе до откриването на нови работни места, ще стимулира икономическото развитие и ще намали различията между отделните региони в страната

Инвестиции клас А, за които се полагат различни държавни преференции, ще бъдат вложенията до 32 млн. лева, а за клас Б - 16 млн. лв. досега размерът им беше съответно 70 и 40 млн. лв.

В общините с равна или по-висока от средната в страната безработица, като клас А ще се сертифицира всяко вложение от минимум 16 лв, а клас Б - 8 млн. лв. Досега праговете бяха 35-45 млн. за клас А и 20-25 млн. за клас Б, в зависимост от нивото на безработицата.

16 млн. лева става минималният размер на инвестиция за високотехнологични дейности в индустриалния сектор, която може да бъде сертифицирана като клас А, а за клас Б - 8 млн. лв. В момента те са 35 и 20 млн. лв. За високотехнологични дейности от сектора на услугите вложението за клас А ще е 11 млн. лв., вместо досегашните 24 млн.лв., а за клас Б - 5.5 млн. лв., вместо 14 млн. лв.

Правителството облекчава и условията за кандидатстване за висок клас инвеститор. Изискването за представяне на финансово състояние от 3 г. е намалено на текущата година и за предходната финансова година. Освен това отпада изискването за предоставяне на обща информация за икономическата дейност на лицата, притежаващи повече от 10% в регистрирания капитал на дружеството, кандидатстващо за сертификат.

Проверката за състоянието на заявителя ще се извършва по служебен път, гласят още гласуваните промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?