След правителствени облекчения

Двойно по-голям данък на колите догодина за една трета от хората

Общините ще получат допълнително 35 млн. лв. от вдигането на налога

Снимка: БГНЕС

Най-бедните, които имат стари автомобили, ще бъдат натоварени догодина с двойно поскъпване на данъка за колата, ако предложените от правителството промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) бъдат одобрени от парламента. Причината е промяна на данъчните преференции за определяне на екологичността на колите.

В момента превозните средства с катализатор за улавяне на вредните газове ползват отстъпка от 50% от данъка. От 2014 г. обаче се предвижда данъчните облекчения да зависят от европейския сертификат за екология, с който разполагат по-новите автомобили. За двигатели до 74 киловата (100 конски сили), които отговарят на екологичните категории "Евро 3" и "Евро 4" отстъпката е 30% от данъка, а тези с "Евро 5" и "Евро 6" – 50%, предвиждат одобрените от правителството промени.

По данни на КАТ регистрираните у нас автомобили са над 3.3 млн., от които около една трета са с катализатор. Това означава, че около един милион собственици на автомобили ще плащат по-голям данък от догодина.

Очакваният ефект е събирането на около 30-35 млн. лв. допълнителни приходи за общините, каза зам.-министърът на финансите Людмила Петкова след заседанието на кабинета.

Замърсителят плаща най-много

Целта на промените е да се насърчи използването на екологичен транспорт, който замърсява по-малко въздуха, каза Людмила Петкова. Тя припомни, че България е поела ангажимент към Европейския съюз за намаляване на парниковите емисии с 20% до 2020 г.

Големият проблем за изпълнение на това изискване обаче идва от това, че собствениците на големите горивни инсталации не спазват изискванията да монтират пречиствателни съоръжения. Автомобилният трафик обаче също е виновен за повишението на парниковите емисии.

В мотивите на законопроекта като аргумент за промяната е посочено, че в момента няма как да се установи кой автомобил има катализатор и кой няма. И в момента леки коли, които се продават с катализатори, при регистрация в КАТ това се оспорва и данъкът в общината се определя като за автомобил без катализатор.

В предложените промени обаче не е изчистен въпросът кой ще удостоверява, че автомобилите имат съответния евросертификат, за да ползват планираната отстъпка, коментираха от местната власт. Презумпцията е, че всички автомобили произведени след януари 2000 г. имат сертификат "Евро 3" и "Евро 4", а тези пуснати на пазара след 2005 г. са с "Евро 5" и "Евро 6". На практика обаче това не е точно така, защото различните производители през различна година са изпълнили тези евроизисквания.

Сертификатът за екологичност се дава от производителя на автомобила и би трябвало да е отбелязан в талона на колата от КАТ. Проблемът е, че не във всички талони това е отбелязано, защото досега не е имало изрично изискване.

Така остава законодателна празнота как хората ще докажат екологичността на автомобила си, коментираха общинари пред Mediapool.

Те би трябвало да са доволни от промяната, защото ще им донесе повече приходи в бюджета, но някои кметове не са. Аргументите им са, че хората ще ги изкарат тях виновни за поскъпването на налога. "Ако искахме да вдигаме приходите от данъка върху автомобилите, и сега можеше да го направим, но не сме искали", коментира зам.-кмет на голяма община пред Mediapool.

Данъкът за 145 000 коли в София скача двойно

В София например данъкът за 145 хил. автомобила от общо 610 хил. скача двойно от 2014 г., ако промените влязат в сила. Още около 38 хил. автомобила, които имат сертификат "Евро 3" и "Евро 4" ще плащат с 20% повече спрямо тази година, показват още сметките на Столична община.

Не е ясно как изглежда картината в цялата страна, защото зам.-министърът на финансите Людмила Петкова не представи данни.

Справедливият модел за такса смет от 2015 г.

Определянето на такса смет според изхвърленото количество боклук остава за 2015 г., предвижда друга промяна в Закона за местните данъци и такси, съобщи тя.

За следващата година такса смет остава без промяна. От 2015 г. обаче ще се изчислява по нов начин, който ще е обвързан с количеството изхвърлен боклук, а не с данъчната оценка на имота или балансовата на активите на компаниите както е сега. Какъв ще е той не се знае, но по думите на Петкова задължение на общините е да го измислят.

Облекчението за първи дом за младите семейства остава

След като първоначално правителството предвиждаше да отпадне облекчението за първи дом за млади семейства, сега то остава и се разширява с чужденците, които получават доходи у нас. Това предвиждат одобрените промени в Закона за облагане на доходите на физическите лица от правителството, съобщи зам.-министърът на финансите.

Така семейства до 35 години ще продължат да ползват облекчение в доходния данък, ако изплащат ипотека за жилището, в което живеят, и то е единственото им. През 2012 г. от тази възможност са се възползвали 5437 семейства, като бюджета се е лишил от около 1.5-2 млн. лв., каза Петкова. По думите ѝ с разширяването на кръга на правоимащите спестената сума от доходния данък от младите ще достигне 3 млн. лв.

Текстът се разширява и с възможност за чужденци, работещи у нас, които са си купили жилище. Това се налага заради започната наказателна процедура от Еврокомисията срещу страната ни заради дискриминация. С промените правителството се надява процедурата да бъде прекратена.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?