Новата програма "Региони в растеж" тръгва през март

Двойно по-малко инвестиции в инфраструктурата през 2015 г.

Регионалното министерство става обществен Робин Худ

Лиляна Павлова и заместникът й Денима Николова, сн. БГНЕС

Двойно по-малко публични инвестиции в инфраструктурата ще има през 2015 г. Министерството на регионалното развитие планира да вложи около 2 млрд. лв., съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова при представянето на екипа си.

За сравнение през последните пет години държавата инвестираше между 4 и 5 млрд. лв.

Завършване на 120 км от магистралите "Струма", "Марица" и "Хемус" и ремонт на 300 км републикански пътища са основните обекти. Старт на строителството на язовир "Пловдивци" е другият голям проект, който предстои да започне.

Възраждане на западналите региони, водната реформа и безопасното движение на пътищата са топ приоритетите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството през следващите четири години.

Ведомството става "обществен Робин Худ", образно описа стратегията зам.-министърът на регионалното развитие от квотата на АБВ и бивш кмет на Мездра Иван Аспарухов. Именно той застава начело на Съвета за регионална политика. Междуведомственият съвет няма да влиза в ролята да взима "от богатите за бедните", но "ще намери начин как да изведе бедните региони в в по-горна позиция", каза Аспарухов.

"Бъдете убедени, че на оперативка, когато бяхме при министър Павлова, се определихме като обществения Робин Худ – нашето министерство за България. И за да не влезем в тази роля да взимаме от богатите за бедните ще намерим начин не бедните райони да стават все повече. Бъдете сигурни, че ще намерим начин как да извеждаме бедните региони в по-горна позиция." Така заместник-министърът на регионалното развитие Иван Аспарухов отговори на въпрос на Mediapool какво ще направи за бедните и западнали региони у нас.


Проекти за над 3 млрд. евро по плана "Юнкер"

За да оправдае обществените очаквания ведомството вече е внесло проекти за над 3 млрд. евро в Европейската комисия за финансиране по новия инвестиционен план "Юнкер".

Безспорният номер едно, за който вече дори има заявен интерес от банки, е санирането на жилищните сгради. Проектът е за 500 млн. евро, като тенденцията е дългосрочно да бъдат налети още 500 млн. евро, обясни министър Павлова. По думите ѝ Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие вече са заявили желание да го финансират.

За целта предстои създаване на Националната програма "Енергийна ефективност". Координатор на този проект ще бъде Десислава Йорданова, бившата шефка на програмата за обновяване на домовете, финансирана по оперативна програма "Регионално развитие", която напусна поста по времето на правителството на Пламен Орешарски. Сега тя е назначена за съветник в екипа на министър Павлова.  

Екипът "Павлова"

Екипът на министър Лиляна Павлова се състои от трима заместници и четирима съветници.

Единият заместник-министър е от квотата на АБВ, другият – на ГЕРБ, а третият – експерт. Последният е Деница Николова, която отговаря за всички програми, финансирани със средства от ЕС и ще е ръководител на оперативните програми и Дунавската стратегия. При предишния мандат на Павлова Деница Николова ръководеше управляващия орган на оперативна програма "Регионално развитие", но беше уволнена от следващия министър Десислава Терзиева.

Иван Аспарухов, от квотата на АБВ, ще отговаря за регионалната политика и планиране на регионите. Той ще ръководи Съвета за регионална политика, който ще възражда изостаналите и бедни региони.

Още

Още три пътни проекта кандидатстват за финансиране по плана "Юнкер". Това са магистралата София – Калотина за 350 млн. евро и скоростните пътища София – Видин за 500 млн. евро и Велико Търново – Русе за около 300 млн. евро.

Третият пакет е свързан с водния сектор и той е изработен съвместно с Министерството на околната среда и водите. По него е включено решаването на проблема с водоснабдяването и канализацията в 40 общини.

Програма "Региони в растеж" тръгва през март

Първите схеми по новата оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 се очаква да бъдат отворени през март, съобщи Лиляна Павлова. Програмата е с бюджет от 1.54 млрд. евро и е единственият свеж ресурс за градски инвестиции в годината на местните избори – 2015 г.

Министър Павлова не посочи кои ще са първите отворени схеми и не конкретизира как е решен с Еврокомисията отвореният въпрос за броя на градовете - страната ни настоява за 67 града, докато Брюксел държи за намаляването им.

В момента се работи по спасяването на 100 млн. евро от старата програма "Региони в растеж" (ОПРР) 2007-2013 г. и окончателното отблокиране на средствата по двете спрени от Брюксел оси – за градско възстановяване и туризъм, съобщи регионалният министър. Тя не каза срещу каква финансова корекция Брюксел пуска парите, защото все още не е взето решението. Санкцията обаче ще бъде плоска, уточни Павлова. То би трябвало да означава, че няма да се поема от местната власт, но не е много сигурно.

Министър Павлова определи тази седмица като "преломна" за ОПРР заради два одита – финален на Европейската комисия, преди пускането на парите, и годишен на програмата за 2014 г. Отделно тече Комитет за наблюдение на ОПРР, на който ще бъде взето решение  къде да се насочат парите от финансовата корекция и тези от рисковите проекти, за да няма загуба в края на 2015 г.

Привличане на инвеститори

Насърчаването на инвестициите също е сред важните задачи на министерството. За целта се предвиждат промени в Закона за устройство на територията, които ще целят облекчаване на процедурите. Отговорник за това е заместник-министър Николай Нанков, който е от квотата на ГЕРБ.

Предстои да бъде изработена и подзаконовата нормативна уредба, свързана със Закона за публично-частното партньорство, който правителството на Пламен Орешарски не успя да отмени, отбеляза министър Павлова.

Тя обеща още "нулева толерантност" към незаконното строителство и да няма застрояване на плажове, дюни и защитени територии.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?