Двойно подсигуряване или хаос със зимната поддръжка на пътищата

АПИ първо възложи на фирмите да чистят снега по действащите договори, но днес пусна нови поръчки

Двойно подсигуряване или хаос със зимната поддръжка на пътищата

Двойно подсигуряване или пълен хаос ще има при предстоящото зимно поддържане на около 20 000 км републиканската пътна мрежа. Причината е, че Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) първо възложи на пътните фирми да чистят снега по действащите договори, но в петък изненадващо обяви обществени поръчки със същото задание.

След като още миналата събота падна първият сняг по старопланинските проходи, тази седмица АПИ започна да възлага зимното поддържане на фирмите по действащите договори за текущ ремонт и поддръжка. За тях ръководството на регионалното министерство от няколко месеца твърди, че са изчерпани и незаконни.

В същото време на 15 октомври АПИ пусна обществени поръчки за избор на фирми за зимно почистване в условията на спешност (процедура по чл.74 ал. 4 от ЗОП).

Това предизвика ново напрежение в бранша, след като във вторник беше постигнатото споразумение между ръководството на МРРБ и браншова камара "Пътища" след два поредни дни на протести на жълтите павета в София.

Тогава от МРРБ съобщиха, че зимното поддържане ще се възлага чрез подписване на допълнителни споразумение между АПИ и пътните фирми с договори за текущ ремонт и поддържане. Двете страни се разбраха още държавата да разплати 62 млн. лв. за миналата зима на компаниите.

Сега обаче се оказва, че АПИ е възпрепятствана това да се случи. Аргументът е, че договорите за текущ ремонт и поддържане, в които влиза и зимното чистене, многократно са надхвърлили прогнозната си стойност, като за случая е подаден и сигнал до главния прокурор, става ясно от публикуваните мотиви за обявяване на спешните обществени поръчки.

Това твърдение на АПИ обаче не отговаря на истината, тъй като от 27-те договори за всяка от областите у нас, само 16 са надскочили прогнозната си стойност, а останалите 11 са под нея, сочат данните на АПИ към края на юли 2021 г.

Нещо повече в мотивите за обявяване на спешните поръчки за зимно чистене пише още, че АПИ е в невъзможност да извършва възлагания по текущите договори, въпреки че по-рано през седмицата вече го направи, и те трябва да бъдат прекратени.

Обществени поръчки от изключителна спешност

Така се стига до обявяването на обществени поръчки от "изключителна спешност", както пише в мотивите, защото само по този начин АПИ ще осигури безопасното ползване на пътищата.

Обществените поръчки са седем - по една за всеки от 6-те региона плюс една за магистралите. Прогнозната им стойност е близо 100 млн. лв. с ДДС. Толкова средства бяха заложени при актуализацията на бюджета за зимно почистване.

Всяка една от поръчките е разделена на обособени позиции - по една за територията на всяко областно пътно управление. Заложена е и прогнозна стойност за всяка позиция.

Срокът за подаване на оферти е до 27 октомври, като предложенията ще бъдат отворени на 29 октомври.

От кандидатите не се изисква да доказват годност за упражняване на професионална дейност. Това означава, че не е задължително да са вписани в регистъра на строителната камара. В него са вписани малко над 6000 компании, докато арх. Комитова твърди, че в бранша работят над 21 000 фирми. Няма изискване към кандидатите за икономическото и финансовото им състояние.

Изисква се обаче през последните 5 години да са извършвали зимно чистене и да разполагат с техника.

Срокът на договора по тези поръчки е до 30 април 2022 г. Т.е. те ще са само за тази зима.

Драстичен скок на цените

Другото, което прави впечатление от публикуваните документи, е поскъпване на цените за зимно чистене, което за някои позиции достига и до 60% спрямо миналата година. Плащането е на километър в зависимост от нивото на зимно поддържане (общо са четири нива)и теренът – равнинен или планински.

Най-драстичен е скокът на цените за най-високото ниво на поддържане - А. Тарифата за планински терен се увеличава от 2046 лв./км сега на 3245 лв./км по новите договори, а за равнинен терен скача от 1886 лв./км на 2882 лв./км. Тези цени са за пътища, по които минават повече от 4000 автомобила дневно и при снеговалеж пътят трябва да е изчистен до 2 часа след спирането на снега. По време на снеговалежа пък снегът не трябва да е повече от 3 см на пътя.

При другите нива на поддържане скокът не е толкова драстичен, като най-малък е при най-ниското ниво – Г. Тук поскъпването е от 954 лв./км сега на 1050 лв./км по новите договори за планински терен, а за равнинен цената скача от 741 лв./км на 817 лв./км. Това ниво се поддържа за пътища, по които минават под 500 автомобила на денонощие и дебелината на снежната покривка може да бъде до 10 см, а пътят трябва да бъде почистен до 8 часа след спирането на снеговалежа.

Дали ще има кандидати по тези обществени поръчки и какво ще се случи с действащите договори с пътните фирми предстои да разберем следващата седмица. Към момента няма официална позиция от страна на МРРБ и АПИ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?