Двойно подсигуряване на ГЕРБ срещу шистовия газ

Безсрочен мораториум върху технологията, "Шеврон" ще може да търси само обикновен газ

Двойно подсигуряване на ГЕРБ срещу шистовия газ

Управляващата партия се подсигури двойно срещу общественото недоволство от шистовия газ. Във вторник кабинетът реши да забрани на американската "Шервон" да търси алтернативното гориво в Североизточна България, а парламентарната група на ГЕРБ редактира за пореден път проекторешението за мораториум върху технологията за проучване хидравличен удар, който трябва да се гласува в сряда в пленарна зала. Вече се предвижда забраната да е безсрочна за територията и акваторията на страната, докато одобреният преди ден текст предвиждаше шестмесечна забрана до вкарването на законово изискване за изготвяне на оценка за въздействие върху околната среда за проекти за търсене на шистов газ   

Решението на парламентарната група на ГЕРБ е взето почти без никакви разисквания и в присъствието на премиера Бойко Борисов, съобщи пред журналисти заместник-председателят на групата Валентин Николов.

Малко преди това пък министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков съобщи, че "Шеврон" няма да бъде позволено да търси и проучва за шистов газ в Североизточна България, но при желание от нейна страна ще може да прави сондажи за конвенционален природен газ.

Министрите са ревизирали решението си от 16 юни 2011 г., с което след конкурс, спечелен от с бонус за държавната хазна от 30 млн. евро, позволиха на дъщерното на американците дружество "Шеврон България Експлорейшън" да търси шистов газ в Блок-1 Нови Пазар в Североизточна България.

Проекторешението за мораториума

1. Забранява прилагането на технологията хидравлично разбиване, хидравличен удар, хидравлично разпукване, хидрофракинг, фракинг и/или всяко друго наименование, което описва вкарването на смес от вода или други течни или гелообразни субстанции с химични съединения, елементи или компоненти, пропанти, флуиди, пропан, както и механични и/или органични пълнители, под налягане по голямо от 20 атмосфери под земята, при проучване и/или добив, с цел извличане на нефт или природен газ на територията на Република България.

2. Забранява добива на шистов газ, газ от въглища или нефт от пясъци на територията на Република България.

3. Забраняват се теренни проучвания за издирване на находища или възможности за добив на нефт и природен газ на територията на Република България, които използват метода на хидравлично разбиване, методи отговарящи на описаните или сходни методи.

4. Предвижда се също - всички проучвателни или добивни дейности, предвиждащи описаната или подобна технология, да бъдат незабавно преустановени, считано от датата на обнародване на това решение. Нарушителите ще бъдат санкционирани с глоба от 100 000 000 лева и конфискуване на техниката и оборудването.
Още

В едномесечен срок министър Трайков трябваше да проведе преговори с титуляра на разрешителното и да сключи договор за проучванията на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. Преговорите обаче се забавиха, не на последно място и заради масовите протести на хората и внесените мораториуми върху технологията.

Модификации

Според приетото във вторник ново решение фирмата ще може да проучва за конвенционални нефт и газ, без хидрофракинг, обясни Трайков. По думите му договорът, по който досега са преговаряли с американците, може да се "модифицира".

Американската компания не е била уведомена предварително за това, че няма да може да търси за шистов газ, но предстоят преговори за това дали са склонни да сондират за обикновен природен газ. Трайков подчерта, че в обявения от държавата конкурс за проучване на нефт и газ край Нови пазар и решението на правителството от 2011 г. не е било упоменато, че проучването ще е конкретно за шистов газ с фракинг, но "Шеврон" ги информирала за това свое намерения на база на предварителни проучвания.

Трайков е натоварен от премиера Бойко Борисов с отговорността не само да убеди "Шеврон" да останат и да търсят обикновен газ, но и да проведе, заедно с всички инвеститори в тази област, широка обществена дискусия за шистовия газ. "Едва тогава можем отново да минем на вариант да разговаряме на тази тема", заявява премиерът на заседанието, става ясно от светкавично публикуваната стенограма с частта от заседанието на кабинета, в която се обсъжда промяната на решението за "Шеврон".

Борисов обяснява, че приетото през лятото разрешително не уточнява технологията за търсене на газ и отчита като грешка това, че не е направен "широкият необходим обществен дебат – да се обясни на хората какво всъщност значи това". После разказва, че "още лятото в Добрич им обещах на площада, че няма да допусна нещо, което има и минимален процент съмнения върху вредата, което би нанесла на природата, околната среда, водите…", при положение, че точно в Добрич при протест срещу шистовия газ предупреди недоволните да не го дразнят, че ще подпише на инат  с "Шеврон".

Премиерът се впуска в обяснения как мотивът им да се даде разрешителното на американците е очакването да се извлече огромно количество природен газ и да се намалят цените на парното и на произведената продукция от индустрията на газ. "След като народът не е убеден, хората не са убедени, че това сега е правилно, моята логика е – спираме го и оттук нататък при спряно решение, при оттеглено решение започваме от начало дебата", заявява Борисов.

Премиерът: Щом хората не искат, спираме

"В наш интерес не е, в интерес на хората е. Щом те не го искат или не искат тази технология, оттегляме решението, нека юристите така да го формулират, тъй като имаме и съдебни процеси по тази тема, да не влезем в юридически казус. Но смисъла на оттеглянето е това – искали сме в името на хората да го направим, хората не го искат, страх ги е поради една, втора, трета, четвърта причина. Спираме. Ако един ден пожелаят – лесно се вкарва ново решение. По този начин ние показваме и политическа воля, показваме прагматичност и в същото време казваме на всеки инвеститор, който иска да дойде в тази държава – първо убедете хората, че това е рентабилно, че това е безопасно, че това носи ползи за тях – добре дошли сте", коментира още премиерът.

Трайков пък припомня, че при вчерашното гласуване на мораториума върху технологията хидравличен удар е предложил на парламента да създаде специална парламентарна комисия, която да разгледа всички научни екологични факти по тази технология и да представи резултатите за обществено обсъждане. Той обяснява, че така са подходили Англия и САЩ.

"Правителството реши изпълнението на технологията да се допусне, когато стане ясно, че е безрискова", обяви след заседанието пред журналисти Трайков и каза, че темата ще бъде дискутирана отново едва, когато започне да се дебатира в Европейската комисия тази година. Той обаче не можа да обясни дали държавата ще дължи неустойки на "Шеврон" в случай, че компанията не желае да добива конвенционален газ. Министърът подчерта само, че са били вложени прекалено много средства, време и човешки ресурс, за да се откаже държавата от търсене на нефт и газ в Североизточна България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?